Ne mai trebuie sau nu declarație pe proprie răspundere după 15 mai? Ce spune președintele

Autor: ProMotor 13 mai 2020 Știri auto
Ne mai trebuie sau nu declarație pe proprie răspundere după 15 mai? Ce spune președintele

Românii consideră că 15 mai este prima zi de libertate după două luni în care țara s-a aflat în stare de urgență și cetățenii au putut ieși din casă doar cu declarație pe proprie răspundere. Dar ne mai trebuie declarație după 15 mai? Ce spune președintele?

Președintele Klaus Iohannis a anunțat măsurile de relaxare care se vor aplica după data de 15 mai, atunci când România va ieși din starea de urgență și va intra în starea de alertă.

Cetățenii vor putea circula în localitate fără a fi nevoiți să aibă la ei o declarație pe proprie răspundere prin care să justifice motivul părăsirii locuinței sau gospodăriei. Aria de circulație nu se mai limitează la zona locuinței, dar autoritățile recomandă prudență.

Va mai fi nevoie de declarație pe proprie răspundere în afara localității?

Totuși, pentru prevenirea răspândirii viruslui care ne-a ținut în casă două luni de zile, circulația în afara localității se va face restricționat. Cetățenii vor fi nevoiți să aibă în continuare la ei o declarație pe proprie răspundere atunci când se deplasează între localități.

“Nu este momentul să ne relaxăm prea mult. Avem sute de cazuri noi”, a spus președintele Klaus Iohannis. “Dacă mergeți, de exemplu, din București în provincie, aveți nevoie de o declarație scrisă”, a explicat șeful statului.

Care sunt motivele pentru care românii își pot părăsi localitatea?

Cei care părăsesc localitatea de domiciliu vor fi obligați să completeze o declarație care să justifice motivul deplasării. Care sunt condițiile în car vom putea părăsi localitatea?

  • în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • în scop umanitar sau de voluntariat;
  • realizarea de activități agricole;
  • pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
  • îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate; eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
  • participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
    din alte motive justificate, precum:
    − îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie;
    − îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere;
    − asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități;
    − deces al unui membru de familie.
  • asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  • activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
  • participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;

pentru achiziția, service-ul, efectuarea itp sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide