Din 2024, cresc prețurile la benzină și motorină. Cât va costa carburantul anul viitor

Autor: Radu Țuțulan 26 dec. 2023 Știri auto
Din 2024, cresc prețurile la benzină și motorină. Cât va costa carburantul anul viitor

De la 1 ianuarie 2024 vor crește accizele pentru carburant, ceea ce înseamnă că, de anul viitor, vor crește prețurile la benzină și motorină.

Ordonanța de Guvern, adoptată la finalul săptămânii trecute, aduce accize mărite la carburant.

Practic, este vorba despre o modificare a modului de calcul a accizelor, care ar putea duce la majorarea prețurilor pentru benzină și motorină.

Cresc prețurile la benzină și motorină

Consultantul fiscal Adrian Bența, citat de Hotnews.ro, spune că „se introduc noi proceduri de actualizare a accizelor pentru benzină și motorină, în sensul că accizele pentru aceste produse cresc la data de 1 ianuarie 2024 cu 50% din creșterea prețurilor de consum și cu 50% cu data de 01 iulie 2024 din creșterea prețului de consum”.

Tot din perspectiva accizelor, se introduc noi proceduri de marcare a produselor energetice. Însă subiectul trebuie dezvoltat din punct de vedere tehnic.

Este vorba despre o formula tehnică sofisticată folosită la calculul accizei specifice, parte componentă a accizei.

Deocamdată nu este clar cu cât vor crește accizele. Urmează ca Ministerul Finanțelor să actualizeze tabelul cu accize, lucru pe care îl face de obicei în apropierea datei de 31 decembrie.

Ce modificări mai aduce Ordonanța Guvernului

Această ordonanță mai stabilește că punctul de amendă crește la 165 lei, în 2024. Practic, este stabilit la 5% din salariul minim brut garantat în plată.

Aceasta este prima majorare a amenzilor rutiere din ultimii 6 ani. Punctul de amendă a fost plafonat succesiv, începând cu anul 2017, la nivelul de 145 de lei.

De asemenea, Programul RABLA 2024 vine cu noutăți. Pentru o mașină electrică se va acorda un ecobonus de maximum 25.500 lei, iar pentru un vehicul hibrid valoarea voucherului va fi de 13.000 lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide