Doar o singură bandă are prioritate în sensul giratoriu. Greșeala pe care o fac foarte mulți șoferi

Autor: Radu Țuțulan 24 nov. 2023 Știri auto
Doar o singură bandă are prioritate în sensul giratoriu. Greșeala pe care o fac foarte mulți șoferi

Foarte mulți șoferi fac greșeala de a considera că au prioritate, indiferent pe care parte circulă. Dar, conform legii, doar o singură bandă are prioritate în sensul giratoriu.

Rolul sensului giratoriu este de a fluidiza traficul și, în multe cazuri, acesta a înlocuit semafoarele dintr-o intersecție.

Regula generală este că mașinile aflate în interiorul unui sens giratoriu au prioritate de trecere. Însă, nu toate benzile de circulație dintr-un giratoriu au prioritate.

Doar o singură bandă are prioritate în sensul giratoriu

Codul Rutier prevede la Art 107, pct. 1.1 că ”în cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”.

Ceea ce înseamnă că șoferii care s-au încadrat pe banda 2 când au intrat în sensul giratoriu sunt obligați să acorde prioritate celor care circulă pe banda 1 în momentul în care vor păsări intersecția.

Pentru că banda 1 este singura care are prioritate în sensul giratoriu.

Șofer polițist sens giratoriu (8)

Așa cum se poate observa în imaginea de mai sus, șoferul mașinii de culoare portocalie (linie albastră) circulă pe banda 2.

În momentul în care părăsește sensul giratoriu, e obligat să semnalizeze și să acorde prioritate mașinii de culoare verde (linia roșie), care circulă pe banda 1.

Fiindcă efectuează o schimbare de bandă pentru a părăsi sensul giratoriu, în timp ce mașina verde își păstrează banda.

Greșeala pe care o fac foarte mulți șoferi

Instructorul auto Marian Croitoru, care este și profesor de legislație rutieră, a explicat pentru ProMotor care este regula ”de aur” în sensul giratoriu.

Când intri într-un sens giratoriu, ar fi indicat să te încadrezi pe banda 1, banda cea mai apropiată de partea dreaptă a drumului. De ce? Pentru că această bandă va avea mereu prioritate, indiferent pe care ieșire părăsești sensul giratoriu. Banda 1 are prioritate și în fața celor care vin din afara giratoriului și în fața celor care vor să iasă. Oricum, ca regulă de bun-simț generală, toți ar trebui să se asigure, indiferent că au prioritate sau nu. Pentru că doar așa poți preveni un accident”, este sfatul dat de instructorul Marian Croitoru tuturor conducătorilor auto.

O greșeală pe care foarte mulți șoferi o fac, în momentul în care se află pe banda 2, 3 sau 4 în sensul giratoriu, este neacordarea de prioritate când părăsesc intersecția. Astfel, ajung să producă accidente de circulație, lovind o mașină care circulă regulamentar în sensul giratoriu, pe banda 1.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide