„Regula fermoarului” sau cum putem scăpa simplu și eficient de ambuteiaje în trafic (cu video)

Autor: Mihai Morcovescu 23 aug. 2022 Știri auto

Când vorbim despre comportament în trafic, în afară de regulile de circulație, vorbim și despre tehnicile de conducere defensivă. Acestea pot contribui decisiv la scăderea numărului de accidente rutiere din ţara noastră, care se află de ani buni pe primul loc în UE din acest punct de vedere.

Una dintre regulile de conducere defensivă mai puțin cunoscute de către șoferii români este așa-numita „regulă a fermoarului”. Este vorba despre o regulă neprecizată în Codul Rutier în vigoare, însă reprezintă o soluție pe cât de simplă, pe atât de eficientă pentru decongestionarea traficului.

Din păcate, această regulă nu se învață la școala de șoferi. De altfel, pentru a conduce într-adevăr în siguranță, există mai multe lucruri de învățat decât se învață de obicei la școlile de șoferi. De aceea, ne-am gândit să îți spunem ce înseamnă „regula fermoarului”, cum se aplică aceasta și în ce situații.

Ce este regula fermoarului în trafic

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

În țările dezvoltate și civilizate din Vest există așa-numita „regulă a fermoarului”. Aceasta este o regulă de bun simț, care este promovată și încurajată de către autorități. De altfel, aceasta se învață la școala de șoferi.

Vorbim despre o tehnică pe cât de simplă, pe atât de eficientă, care anulează regulile obișnuite de prioritate. Scopul este acela de a ajuta la decongestionarea traficului aglomerat, așa cum este cel din București.

Regula poate fi aplicată atunci când două benzi de circulaţie se unesc într-una singură. În această situație, de cele mai multe ori apar probleme în ceea ce priveşte acordarea de prioritate. Uneori, situațiile degenerează în conflicte.

Soluţia pentru ca circulaţia în astfel de cazuri să se desfăşoare în beneficiul tuturor şoferilor este tocmai aplicarea regulii fermoarului. Aceasta presupune că maşinile se vor încadra alternativ pe o bandă, întocmai ca dinţii unui fermoar, fără să se mai țină cont de regula de prioritate. Pentru ca regula să funcţioneze corect, şoferii nu trebuie să schimbe banda înainte de-a ajunge la punctul unde este blocajul.

Concret, se va încadra un automobil de pe banda din dreapta, apoi unul de pe banda din stânga. Apoi, iar un autovehicul din dreapta, urmat de unul din stânga şi aşa mai departe. Practic, vorbim despre o dirijare imaginară a traficului. În acest fel, se va asigura un flux de mașini fluid și constant.

În țara noastră există şcoli private care predau tehnici de conducere defensivă și care promovează intens „regula fermoarului”.

Sursa: Colonial Driving School

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide