Drumul expres București – Alexandria: Șase companii au depus oferte de proiectare

Autor: Cristian Agatie 23 aug. 2021 Știri auto

Șase companii au depus oferte de proiectare pentru drumul expres București – Alexandria. Elaborarea studiului de fezabilitate necesar construirii drumului de mare viteză va costa statul român circa 4 milioane de euro.

Intră în Galeria FOTO

Viitorul drum expres București – Alexandria va fi proiectat pe baza unui nou tip de caiet de sarcini, care va lăsa mai multă libertate constructorului. Din contract, va rezulta un „preliminary design”, o documentație cu un nivel de detaliu apropiat de cea a unui proiect tehnic.

Potrivit companiei naționale de drumuri CNAIR, cele șase companii care și-au arătat interesul pentru proiectarea drumului expres care va lega Alexandria de București sunt următoarele:

  • Asocierea DP CONSULT SA – SC EXPLAN SRL – SCA TEAHA&FUZESI
  • Asocierea EGIS ROMANIA SA – EGIS INTERNATIONAL SAS – ITALROM INGINERIE INTERNATIONALA SRL
  • Asocierea G&M ROAD BUILDING ENGINEERING SRL – SC BUILDING DESIGN 2000 TOP SRL – SC IRIMAT CONS SRL – CONSORZIO STABILE EBG GROUP
  • Asocierea ROMAIR CONSULTING SRL – INSTITUT IGH DD – EXPERT PROIECT 2002 SRL
  • Asocierea VIAPONTE ROM SRL – METROUL SA – CAPITAL VISION SRL
  • YUKSEL PROJE AS

Valoarea estimată a contractului este cuprinsă în intervalul 17.695.961,10 – 20.910.681,30 lei fără TVA. Durata contractului este de 17 luni de la Data de Începere a Contractului din care 14 luni – Studiu de Fezabilitate și 3 luni – Asistenta tehnica si Raport financiar final.

Drumul expres București – Alexandria: Perspective extrem de îndepărtate

Lucrurile nu par să se miște însă într-un ritm foarte bun, având în vedere că anunțarea licitației a fost făcută de ministrul Drulă în urmă cu 4 luni. Probabil abia în 2024 va putea fi lansată licitația pentru construirea efectivă a drumului expres, dar finalizarea acestuia va depinde în mare măsură de agenda viitorului guvern rezultat în urma alegerilor din acel an.

Potrivit lui Drulă, pe același model de caiet de sarcini se lansa foarte curând licitația pentru proiectarea drumului de mare viteză Craiova – Lugoj (cu o lungime de 250 de km). Acesta va extinde culoarul de mare viteză spre vestul țării în parte sudică a României.

Drumurile expres sunt o variantă mai ieftină la autostrăzi, diferența constând în lățimea benzilor de rulare și facilitățile oferite șoferilor.  Ca și autostrăzile, drumurile expres ocolesc localitățile, ceea ce contribuie la creșterea vitezei de deplasare. În România există în prezent mai multe drumuri expres aflate în construcție, cel mai avansat proiect fiind cel care leagă Piteștiul de Craiova.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide