Duelul generațiilor: Cum se compară noua generație Dacia Duster cu modelul anterior – VIDEO

Autor: Ionuț Vîlciu 01 ian. 2024 Știri auto

Dacia Duster a ajuns la cea de-a treia generație, dar cum se compară noul model cu predecesorul său. Cele două mașini au fost comparate într-un duel al generaților.

Aproximativ 13 ani și peste 2,2 milioane de exemplare de Dacia Duster au trecut de la lansarea primei generații a SUV-ului românesc. În urmă cu doar o lună, Dacia a prezentat oficial noua generație, construită pe o nouă platformă și care aduce schimbări importante comparativ cu predecesorul său.

Jurnaliștii de la L’argus au publicat un videoclip în care compară noua generație Dacia Duster cu modelul anterior. Cele două mașini au fost puse față în față pentru a analiza diferențele dintre cele două generații ale SUV-ului produs la Mioveni.

Noul design conferă o statură mai masivă mașinii

Noua Dacia Duster a fost desenată într-un nou stil, având un design inspirat de conceptele Bigster și Manifesto. Chiar dacă mașinile sunt aproape la fel de lungi, noul Duster este puțin mai lat și puțin mai scund, ceea ce îi conferă niște proporții mai masive. Acest lucru este ajutat și de suprafețele drepte, muchiile ascuțite și ornamentele exterioare din plastic negru.

Noul Duster împrumută foarte multe elemente de le conceptul Bigster, inclusiv grila orizontală ce se continuă cu farurile mai subțiri, conferind impresia unei mașini mai late decât este de fapt. De asemenea, jantele au crescut în dimensiuni, iar clienții pot alege acum modele de până la 18 inch în diametru.

Interiorul noii Dacia Duster a făcut un pas important

Cabina noii generații a SUV-ului a făcut un pas important atât în ceea ce privește aspectul, dar și tehnologia. Interiorul noului Duster are un design mai plăcut, modern, lucru pe care l-am remarcat și noi odată cu prezentarea statică a mașinii. La fel ca le vechea generație, materialele sunt tari, dar calitatea asamblării este mai bună, iar texturile și culorile sunt mai bine alese.

Comparativ cu vechea generație, ecranul central a fost mutat mai sus, fiind mai ușor de citit. De asemenea, a crescut în diagonală, având acum 10,1 inch. În versiunile de bază, noul Duster vine echipat cu ceasuri de bord clasice, dar restul echipărilor primesc un tablou de bord digital cu 3 paginări.

Cea de-a treia generație folosește o nouă platformă

Duster 3 a renunțat la vechea platformă B0 folosită de predecesorii săi. Acum, SUV-ul este construit pe arhitectura CMF-B și oferă noi motorizări și tehnologii. Spre deosebire de predecesorii săi, noul Duster nu va mai primi motorizări diesel, dar va fi disponibil cu motoare mild-hybrid și full-hybrid, același motor regăsit și pe Jogger.

Un dezavantaj ar fi faptul că singura modalitate de a avea un Duster de nouă generație echipat cu transmisie automată este alegerea motorizării full-hybrid de 140 CP. În rest, toate celelalte motorizări vin exclusiv cu o transmisie manuală cu 6 trepte. O altă schimbare importantă pe noul Duster este reprezentată de frânele cu discuri de pe puntea spate, o dotare pe care mulți și-au dorit-o de la SUV-ul autohton.

Puteți urmări videoclipul comparativ mai jos:

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: L'argus / YouTube


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide