Noua Dacia Duster 2024, cel mai așteptat SUV românesc, a debutat oficial – FOTO + VIDEO

Autor: Ionuț Vîlciu 29 nov. 2023 Știri auto

Cea de-a treia generație Dacia Duster a debutat oficial în România. Noul SUV este construit pe o nouă platformă și se laudă cu câteva premiere. Vom vorbi pe larg despre noul model, dat fiind faptul că am avut ocazia să îl vedem în „carne și oase”.

Din 2010 și până în prezent, Dacia a vândut peste 2,2 milioane de SUV-uri Duster. Acum, mult-anticipata nouă generație a fost prezentată oficial, urmând să ajungă la vânzare în decursul anului viitor.

Noua Dacia Duster măsoară 4,34 metri în lungime, 1,81 metri în lungime și este înaltă de 1,66 metri. În funcție de configurație – 4×2 sau 4×4 – mașina dispune de 209 mm gardă la sol, respectiv 217 mm, pentru versiunea cu tracțiune integrală. Cea de-a treia generație este construită acum pe platforma CMF-B și ne așteptăm să ofere o experiență de condus mai plăcută față de predecesorii săi.

Dacia Duster arată mai robust ca oricând

Noua generație a SUV-ului împrumută foarte multe elemente de design din conceptul Bigster, ceea ce nu este un lucru rău deloc. Ba chiar putem spune că mașina arată mai închegată ca niciodată, având o identitate proprie, robustă, diferită față de ceea ce am văzut până acum de la SUV-ul românesc.

Caroseria are forme mult mai drepte, aripi evazate și suprafețe verticale, cu foarte multe elemente de design cu referință la litera Y. Acestea pot fi văzute în faruri, stopuri, în designul jantelor, dar și la interior. Cabina noului Duster a fost vast modernizată nu doar prin prisma designului, ci și prin tehnologie și materialele folosite care, la un prim contact, sunt mai plăcute la atingere, chiar dacă suprafețele au rămas, în general, tari. În plus, au fost folosite materiale mai durabile, eco-friendly, precum protecțiile din plastic de la exterior, realizate în proporție de 20% din plastic reciclat.

În materie de tehnologii, noul model va fi disponibil și cu un tablou de bord digital de 7 inch și un ecran central de până la 10,1 inch în diagonală. Versiunea de bază va folosi, în continuare, un cadran de bord cu ceasuri analog. De asemenea, am observat că versiunile de motorizare mai slabe folosesc frâne cu tamburi pe spate, în timp ce modelele mai puternice vor beneficia de frâne cu disc pe toate roțile.

O nouă platformă tehnică ce aduce noi motorizări

Cea de-a treia generație Dacia Duster este construită pe platforma CMF-B a alianței Renault-Nissan. Astfel, producătorul declară că noul model asigură mai mult spațiu atât ocupanților, cât și în portbagaj, care măsoară acum 472 de litri.

De asemenea, platforma CMF-B înscrie noul Duster pe drumul electrificării, propunând motorizări care utilizează tehnologiile mild hybrid și full hybrid. Motorizarea de baza va fi reprezentată de motorul de 1,0 litri și 100 CP. ECO-G 100, cum o denumește Dacia, este o motorizare ce poate funcționa și pe GPL și este disponibilă doar cu transmisia manuală cu 6 trepte.

Apoi urmează motorizarea mild-hybrid de 130 CP. Această motorizare este disponibilă în premieră în gama Dacia, oferind clienților un prim nivel de electrificare. Ea combină un motor pe benzină de nouă generație, cu 3 cilindri, de 1,2 litri, turbo, cu un sistem mild hybrid de 48V. Acesta din urmă susține motorul termic în fazele de demaraj și accelerație, permițând diminuarea consumului mediu și a emisiilor de CO2 cu circa 10 %. Aceasta va putea fi cumpărată fie cu transmisia manuală cu 6 rapoarte pentru versiunile 4×2 sau 4×4.

Adoptată deja de Dacia la începutul anului 2023 pe modelul Jogger, motorizarea HYBRID 140 este de acum disponibilă pe noul Duster. Aceasta este alcătuită dintr-un motor cu 4 cilindri de 1,6l pe benzină, de 94 CP, din două motoare electrice (un motor de 49 CP și un demaror/generator de înaltă tensiune) și dintr-o cutie de viteze automată electrificată. Aceasta dispune de 4 trepte dedicate motorului termic și alte 2 alocate motorului electric. Sistemul hibrid este alimentat de o baterie de 1,2 kWh, iar Dacia spune că până la 80% din timpul rulat în oraș poate fi realizat în regim pur electric.

Când va ajunge la vânzare noua Dacia Duster 2024?

Din câte am putut afla deocamdată, lista de comenzi va fi deschisă la începutul anului viitor, iar mașinile vor începe să fie livrate în perioada mai – iunie 2024. Vor fi disponibile 4 niveluri de echipare:

  • Duster Essential: bare de pavilion fixe, geamuri față electrice, închidere centralizată, climatizare manuală, aprindere automată a fazei de întâlnire, 6 airbag-uri, senzori pentru parcarea cu spatele;
  • Duster Expression: + jante din aliaj de 17”, tablou de bord digital de 7”, ecran central digital de 10,1” cu sistem multimedia Media Display și Apple CarPlay/Android Auto wireless, cameră de marșarier, geamuri electrice pentru ușile din spate, senzor de ploaie pentru acționarea automată a ștergătorului de parbriz …;
  • Duster Extreme: + bare de pavilion modulare, proiectoare de ceață, tapițerie lavabilă din TEP micro-cloud, covorașe din cauciuc pentru toate locurile și pentru portbagaj, climatizare automată, card mâini libere, oglinzi retrovizoare exterioare cu acționare electrică, sistem YouClip « 3 în 1 », elemente decorative interioare și exterioare de culoare Copper Brown;
  • Duster Journey : + jante din aliaj de 18”, proiectoare de ceață, climatizare automată, card mâini libere, frână de parcare și oglinzi retrovizoare exterioare cu acționare electrică, încărcător wireless pentru smartphone, sistem multimedia Media Nav Live cu navigație conectată, sistem audio Arkamys 3D Sound System cu 6 difuzoare.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide