După cât timp poți conduce dacă ai fumat canabis? În cât timp este eliminat THC din organism

Autor: Radu Țuțulan 20 nov. 2023 Știri auto

Este interzis să conduci o mașină dacă ai consumat droguri, fie și în scop medical. Iar testele anti-drog făcute de poliția rutieră detectează dacă ai fumat canabis, chiar și după o lungă perioadă.

Înainte de orice, e important de știut că orice tip de drog e interzis în România. Indiferent că e vorba de unul de mare risc, precum cocaina sau recreativ ori medical, cum e canabisul.

Deținerea de stupefiante în vederea consumului propriu este considerat infracțiune și se pedepsește cu închisoarea. De asemenea, șoferii care pică testul anti-drog riscă să ajungă în spatele gratiilor.

După cât timp poți conduce dacă ai fumat canabis?

Tot mai multe persoane sunt prinse la volan sub influența drogurilor. Recent, chiar și influencerul Dorian Popa a picat testul-antidrog, după ce a fumat marijuana înainte de a se urca la volan.

Am consumat canabis. Îmi pare nespus de rău că prin ceea ce am făcut am dat un exemplu negativ. Regret mai ales pentru că eram conștient că poți ieși pozitiv la această substanță chiar și după câteva zile după ce ai consumat”, a explicat Dorian Popa într-un clip postat pe pagina sa de YouTube.

Testele efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că marijuana afectează toate abilitățile cognitive esențiale. Astfel, cei care au fumat canabis au o capacitate scăzută de coordonarea motorie iar funcția vizuală și concentrarea se reduc.

Iar, în funcție de organism și de cantitatea de droguri consumată, aceste efecte se manifestă pentru o perioadă diferită de timp.

De aceea, răspunsul corect la această întrebare este că nu trebuie să fumezi canabis. Atâta timp cât consumul de droguri e interzis în România, orice cantitate de THC descoperită în organism la controlul poliției rutiere constituie faptă penală.

În cât timp iese canabisul din salivă

THC este componenta psihoactivă din canabis. Testele au demonstrat că această substanță rămâne în corpul consumatorului mult mai mult timp după ce efectul a dispărut.

Ceea ce înseamnă că, deși capacitatea cognitivă a unei persoane nu mai este afectată de acest drog, el va fi detectat în organism la drug-test.

De exemplu, testele de sânge au relevat prezența în organism a THC chiar și după 30 de zile. De asemenea, canabisul iese în testele de salivă la mai multe zile după consum.

Pedeapsa pentru conducere sub influența drogurilor

Conducerea sub influența drogurilor, indiferent de cantitatea detectată la teste, e considerată infracțiune.

Cei care pică testele anti-drog efectuate de poliția rutieră riscă până la 5 ani de închisoare. În plus, permisul de conducere este suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.

Așa că, dacă nu am spus-o de suficiente ori, o mai zicem o dată. Nu consumați droguri! Și, cu atât mai puțin, nu conduceți o mașină dacă ați consumat canabis sau alt stupefiant.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide