E mai ieftin să repari o Dacia, o Skoda sau un BMW? Cât te costă să întreții o mașină în România

Autor: Radu Țuțulan 15 sept. 2023 Știri auto

Înainte de a achiziționa mașina visurilor tale, e bine să te gândești cât te costă să întreții o mașină în România și poate ar ajuta să afli dacă e mai ieftin să repari o Dacia, o Skoda sau un BMW.

Raportul preț-calitate-aspect este probabil cel mai important criteriu de alegere al unei mașini. Cu toții vrem să cheltuim cât mai puțin, pentru un autoturism cât mai performant. Și acesta să arate de la foarte bine în sus (din punctul nostru de vedere, desigur).

Dar mult mai important este cât te costă să întreții o mașină. Mai ales în prezent, când pentru anumite mărci găsești tot mai greu piese de schimb. Dar și mecanici care se pricep să le repare.

Care sunt mașinile cel mai scump de întreținut

Nu este o noutate că mărci exclusiviste, precum BMW, Mercedes și chiar Audi sunt scumpe. Și la achiziție și de întreținut.

„Piesele sunt foarte scumpe la brand-urile premium. Chiar și cele aftermarket (n.r. care nu sunt originale) costă mult. Iar manopera e pe măsură. Cu cât mașina e mai scumpă, cu atât e mai complexă și durează mai mult să o repari”, a explicat pentru ProMotor mecanicul Robert Marin.

Dar asta nu înseamnă că e la-ndemâna oricui să întrețină un VW, un Opel sau o Skoda. Pentru că unele modele pot fi extrem de costisitoare, mai spune mecanicul. Iar manopera foarte migăloasă, fiindcă au multe piese de mici dimensiuni.

Dacia este cea mai ieftină mașină, atât ca piese, cât și ca manoperă. Cei care vor să țină cont de acest criteriu, pot sta liniștiți fiindcă piese pentru orice model Dacia se găsesc pe toate drumurile. Iar mecanici care să le repare, la fel. Și costă de 3-4 ori mai puțin decât la BMW, de exemplu”, a mai spus Robert Marin.

Cât te costă să întreții o mașină în România

Nu vom lua în discuție taxele, impozitele și alte costuri care depind de modelul mașinii, de tipul și capacitatea motorului. Ne vom axa strict pe service-ul clasic, așa-zis anual, când trebuie schimbate filtrele și uleiul.

La mărcile premium, acest service anual, sau care ar trebui făcut la fiecare 10.000 km, costă între 2.000 și 2.500 de lei. Înseamnă schimbul de ulei și înlocuirea filtrelor de aer, de carburant, de polen și de ulei. Am avut cazuri când un șofer a venit de 2-3-chiar 4 ori într-un an cu mașina, pentru că a făcut mulți kilometri”, a povestit mecanicul.

Acesta a mai zis că mărci precum VW, Opel și Skoda se încadrează cumva în clasa de mijloc. Iar service-ul anual nu ar trebui să fie mai scump de 1.500 de lei, în general. Ceea ce include atât piesele, cât și manopera.

Cel mai ieftin este la Dacia. Cu tot cu piese și mâna de lucru, prețurile variază între 800 și 1.200 de lei. Depinde de unde cumperi piesele și unde faci service-ul”, a mai spus Robert.

E mai ieftin să repari o Dacia, o Skoda sau un BMW?

Dacă nu este evident, deja, care sunt costurile de întreținere, am făcut o listă de prețuri orientative. Cât costă un filtru de ulei, cât e un filtru de polen și care e manopera percepută, în general, pentru înlocuirea lor.

La BMW, de exemplu, am ales Seria 3 (320i, după 2018, benzină), pentru care găsim următoarele costuri:

  • 50 – 530 lei filtru polen
  • 30 – 200 lei filtru ulei
  • 1.000-1.500 lei manopera

Pentru Skoda, am ales Octavia IV (1.0L, după 2020, benzină), la care găsim:

  • 25 – 150 lei filtru polen
  • 23 – 70 lei filtru ulei
  • 500-700 lei manopera

Iar la Dacia, am ales modelul Logan II (1.0L, după 2012 benzină), pentru care avem următoarele costuri:

  • 20 – 180 lei filtru polen
  • 25 – 90 lei filtru ulei
  • 200 – 400 lei manopera

În funcție de magazin, puteți găsi prețuri mai mici sau mai mari. Iar costul cu manopera poate varia foarte mult, în funcție de service-ul la care apelați. Cei care fac acest schimb de ulei și filtre la un mecanic, pot plăti chiar la jumătate.

Fiecare mecanic are tariful lui. În funcție de complexitate, poți cere între 50-100 de lei și până la 500-600 de lei pentru un schimb de filtre și ulei. La service, avantajul e că primești garanția lucrării și ești sigur că cel care umblă la mașina ta chiar știe ce face”, a concluzionat Robert Marin.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide