Elevii Şcolii de Poliţie învaţă derapaje de la un profesionist

Autor: Andreea Tobias 14 mart. 2017 Știri auto
Elevii Şcolii de Poliţie învaţă derapaje de la un profesionist

Pilotul de raliuri Bogdan Marişca a fost, marţi, elev pentru o zi al Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca, unde a participat la simularea tragerilor cu pistolul, la urmărirea unei maşini furate, iar la final a efectuat cu o maşină o demonstraţie.

Bogdan Marişca a îmbrăcat, marţi, uniforma de poliţist şi s-a transformat în elev pentru o zi al Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca, luând parte la diverse activităţi.

Astfel, pilotul a participat la simularea tragerilor cu pistolul, a jucat rolul unui poliţist de la Rutieră care legitimează şoferi în trafic, după care a urmărit dintr-o maşină de Poliţie un autovehicul furat şi a ajutat la imobilizarea şoferului.

„A fost o experienţă extraordinară, foarte interesantă pentru mine, nu am tras niciodată cu pistolul. A fost o zi deosebită”, a spus Marişca.

La finalul programului, acesta a oferit pe platoul unităţii, în faţa elevilor, o demonstranţie de condus o maşină care este simulator de derapaje laterale controlate, aceasta fiind achiziţionată de Şcoala de Agenţi de Poliţie Cluj-Napoca.

„Cu acest simulator poţi simula diverse situaţii de criză pe care o maşină de poliţie le poate întâlni la tot pasul. Oamenii trebuie să fie pregătiţi, să ştie exact ce au de făcut. Am făcut piruete, m-am jucat cu maşina pentru a arăta cât de uşor se poate pierde maşina, sau cât de mult trebuie să lucrezi pentru a o controla. O maşină care trece dincolo de limita de aderenţă este greu de controlat, şoferul trebuie să ştie ce are de făcut. Nu trebuie să fie reactiv, trebuie să ştie să anticipeze, pentru că, altfel, maşina va arăta că este mai puternică decât şoferul”, a explicat pilotul.

În România mai există doar două astfel de simulatoare, unul îl deţine pilotul Titi Aur, iar celălalt echipa de curse Napoca Rally Academy.

Directorul adjunct al Şcolii de Agenţi de Poliţie Cluj-Napoca, comisarul şef Sorin Borzan, a declarat, la rândul său, că Bogdan Marişca este în vârf în domeniul conducerii preventive, fiind un pilot care derulează şi campanii de educaţie a participanţilor la trafic.

„Este nevoie să ne pregătim mai bine toţi cei care conducem pe drumurile publice. Simulatorul de derapaje laterale pe care l-am achiziţionat de la o firmă din Bucureşti şi care a costat 81.000 de lei este folosit pentru pregătirea elevilor şcolii noastre pentru conducere în condiţii speciale. De asemenea, ne gândim şi să pregătim poliţiştii de la Rutieră care se pot perfecţiona şi sper să putem colabora şi cu Bogdan Marişca. El ar putea preda aici nişte cursuri, posibilităţi şi proiecte există”, a spus Borzan.

Bogdan Marişca este component al echipei de curse Napoca Rally Academy şi a ocupat anul trecut locul 5 în clasamentul general al Campionatului Naţionale de Raliuri şi locul 4 la Clasa 2. A debutat ca pilot de raliuri în anul 1993.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide