Era diesel apune, iar Ministerul Mediului extinde Rabla Plus

Autor: Ionuț Vîlciu acum o lună Știri auto
Era diesel apune, iar Ministerul Mediului extinde Rabla Plus

Anul acesta, mașinile hibrid au surclasat pentru prima dată la vânzări mașinile diesel datorită programului Rabla Plus. Acum, ministerul pregătește programul Rabla Plus pentru flote comerciale, care ar putea fi lansat în 2023.

În 2022, unul din cinci români a achiziționat o mașină electrificată. Astfel, în perioada ianuarie-iulie, au fost înmatriculate 14,485 de modele electrice, hibride și hibride plug-in. Acest lucru a însemnat o cotă de piață de 20,7 %, cu 6,6 mai mare decât cea a motoarelor diesel.

Cu ajutorul programului Rabla Plus se pot obține reduceri, iar acum Ministerul Mediului lucrează la o nouă inițiativă. Aceasta vizează flotele comerciale și ar putea intra în vigoare începând cu anul viitor, conform News.ro.

„Vânzarea autoturismelor electrice şi hybrid a depăşit anul acesta, pentru prima dată, vânzarea autoturismelor cu motoare diesel, creştere datorată stimulentelor acordate prin Programul Rabla PLUS, derulat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin Administraţia Fondului pentru Mediu. Aceste date au fost prezentate astăzi, la o întâlnire a ministrului mediului, apelor şi pădurilor, Barna Tánczos, cu reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), în care s-a discutat despre evoluţia pieţei auto din România, din perspectiva posibilităţilor de îmbunătăţire a programelor de stimulare a pieţei autoturismelor nepoluante”, precizează ministerul.

În primele șapte luni ale acestui an, modele electrice, hibride și hibride plug-in au avut vânzări formidabile. Vânzările pentru acest tip de mașini au crescut cu 106,4%. Creșterea se transpune într-o cotă de piață de 20,7%. În paralel, înmatriculările autoturismelor echipate cu motoare diesel înregistrează o scădere de 29,3% faţă de primele şapte luni din 2021. Acestea deţin acum o cotă de 14,1% din total.

Un nou program Rabla Plus va fi implementat pentru flotele comerciale

„Cifrele ne arată că ne apropiem cu paşi repezi de sfârşitul erei diesel. Este primul an pentru România în care se cumpără mai multe maşini verzi decât autoturisme diesel. Este o tendinţă atât la nivel european, cât şi la nivel naţional unde, în ambele cazuri, constatăm o scădere a vânzărilor maşinilor diesel cu aproape 30%, în prima parte acestui an.

Dacă ne uităm la autoturismele full electrice, vedem o evoluţie şi mai spectaculoasă, o creştere a cotei de piaţă cu 300% în primele şapte luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Este un semnal că, pe de o parte, românii încep să înţeleagă din ce în ce mai bine importanţa transportului nepoluant, pe de altă parte, este rezultatul clar al programului Rabla Plus. Pentru prima dată avem în România o planificare multianuală, cu accent pe creşterea stimulării pieţei de auto verzi în următorii ani”, a declarat Ministrul Mediului, Barna Tánczos.

Ministrul mediului a anunţat că se lucrează la un nou program de stimulare a achiziţiei automobilelor electrice. Acesta va fi destinat automobilelor folosite în domeniul comercial.

„Este evident că nu doar autoturismele personale poluează, ci şi autovehiculele destinate transportului de persoane şi marfă. De aceea, venim în sprijinul agenţilor economici din România, cu un program destinat automobilelor electrice şi hybrid plug-in din sectorul comercial. Lucrăm la studiile de impact şi la analiza pieţei împreună cu reprezentanţii producătorilor şi ai importatorilor auto şi vom lansa Rabla Plus pentru flote comerciale în 2023”, a subliniat ministrul Barna Tánczos.

Potrivit demnitarului, programul Rabla Plus pentru flote comerciale urmează să fie lansat în 2023.Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, m-am alăturat echipei ProMotor pentru a combina cele două pasiuni ale mele: mașinile și presa. Studiez, analizez și documentez tot ce are roți. Presa nu trebuie să fie plictisitoare, așa că încerc, pe cât de mult posibil, să ... citește mai mult

Comentarii
Inchide