Este legal să parchezi pe contrasens? Care sunt regulile de staționare pe drumurile din localitate

Autor: Radu Țuțulan 14 mai 2024 Știri auto
Este legal să parchezi pe contrasens? Care sunt regulile de staționare pe drumurile din localitate

Sunt șoferi care nu cunosc regulile de staționare pe drumurile din localitate și nu știu dacă este legal să parchezi pe contrasens. Codul Rutier stabilește ce obligații au conducătorii auto care staționează și zonele în care este permisă oprirea mașinii.

Atunci când mașina se defectează sau apare o problemă care-l împiedică pe șofer să-și continue deplasarea, se consideră oprire și staționare involuntară.

În aceste situații, conducătorul auto trebuie să parcheze cât mai aproape de marginea drumului. Și să monteze triunghiurile reflectorizante în fața și în spatele mașinii, la cel puțin 30m.

Însă, atunci când pur și simplu parchează pentru a merge la cumpărături, de exemplu, se consideră staționare voluntară. Iar șoferii trebuie să respecte mai multe reguli când opresc și staționează.

Care sunt regulile de staționare în localitate

În localitate, pe străzile cu sens unic, legea permite parcarea pe ambele părți ale drumului.

În localităţi, pe drumurile cu sens unic, oprirea sau staţionarea voluntară a vehiculelor este permisă şi pe partea stângă, dacă rămâne liberă cel puţin o bandă de circulaţie”, prevede Art. 141 (4) din legea circulației.

Însă, în afara localităţilor, oprirea sau staţionarea vehiculelor se face doar în afara părţii carosabile.

Iar când asta nu este posibil, cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, paralel cu axa acestuia.

Nu este permisă staţionarea pe partea carosabilă, în timpul nopţii, a tractoarelor, a remorcilor, a mopedelor, a bicicletelor, a maşinilor şi utilajelor autopropulsate utilizate în lucrări de construcţii, agricole sau forestiere, a vehiculelor cu tracţiune animală ori a celor trase sau împinse cu mâna”, mai prevede legea.

De asemenea, nu este permisă oprirea sau staţionarea în tuneluri.

Este legal să parchezi pe contrasens?

Conform legii, administratorul drumului stabilește zonele unde parcarea este permisă ori interzisă. Astfel, pot fi străzi unde se permite parcarea doar pe unul dintre sensurile de circulație.

Sau, pe un drum cu două benzi pe sens, poate fi permisă staționarea pe partea dreaptă a străzii, pe ambele sensuri de circulație.

Însă, atunci când un conducător auto vrea să parcheze pe contrasens, trebuie să fie atent la indicatoarele și marcajele rutiere.

Pentru că dacă va face asta încălcând linia continuă sau indicatorul de depășire interzisă, poate rămâne fără permis.

Dacă, însă, niciun indicator sau marcaj nu-i interzic pătrunderea pe contrasens, atunci poate parca și pe celălalt sens de circulație. Desigur, acordând prioritate de trecere tuturor vehiculelor care vin din sens opus.

În ce situații este interzisă oprirea

Legea rutieră din România stabilește că oprirea e interzisă:

  • în zona de acţiune a indicatorului „Oprirea interzisă”;
  • pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la o distanţă mai mică de 50 m înainte şi după acestea;
  • pe poduri, pe şi sub pasaje denivelate, precum şi pe viaducte;
  • în curbe şi în alte locuri cu vizibilitate redusă sub 50 m;
  • pe trecerile pentru pietoni ori la mai puţin de 25 m înainte şi înainte de acestea;
  • în intersecţii, inclusiv cele cu circulaţie în sens giratoriu, precum şi în zona de preselecţie unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanţă mai mică de 25 m de colţul intersecţiei;
  • în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, precum şi la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea;
  • în dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabilă, dacă prin aceasta se stânjeneşte circulaţia a două vehicule venind din sensuri opuse, precum şi în dreptul marcajului continuu, în cazul în care conducătorii celorlalte vehicule care circulă în acelaşi sens ar fi obligaţi, din această cauză, să treacă peste acest marcaj;
  • în locul în care se împiedică vizibilitatea asupra unui indicator sau semnal luminos;
  • pe sectoarele de drum unde sunt instalate indicatoarele cu semnificaţiile „Drum îngustat”, „Prioritate pentru circulaţia din sens invers” sau „Prioritate faţă de circulaţia din sens invers”;
  • pe pistele obligatorii pentru pietoni şi/sau biciclişti ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare;
  • pe platforma căii ferate industriale sau de tramvai ori la mai puţin de 50 m de acestea, dacă circulaţia vehiculelor pe şine ar putea fi stânjenită sau împiedicată;
  • pe partea carosabilă a autostrăzilor, a drumurilor expres şi a celor naţionale europene (E);
  • pe trotuar, dacă nu se asigură spaţiu de cel puţin 1 m pentru circulaţia pietonilor;
  • pe pistele pentru biciclete;
  • în locurile unde este interzisă depăşirea.

În ce situații e interzisă staționarea

Staționarea reprezintă oprirea mai mult de 5 minute a unui vehicul.

Codul Rutier stabilește în ce situații staționarea este interzisă:

  • în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
  • în zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia „Staţionarea interzisă” şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a staţionării;
  • pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 m;
  • în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice;
  • în pante şi în rampe;
  • în locul unde este instalat indicatorul cu semnificaţia „Staţionare alternantă”, în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul cu semnificaţia „Zona de staţionare cu durată limitată” peste durata stabilită.

Administratorul drumului public este obligat să delimiteze şi să semnalizeze sectoarele de drum unde este interzisă oprirea sau staţionarea vehiculelor.

De asemenea, poate permite oprirea sau staţionarea unui vehicul pe trotuar, cu respectarea marcajului. În lipsa acestuia, se permite parcarea doar dacă rămâne liber un culoar de minimum 1 m lăţime pentru pietoni.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide