Este legal să oprești în zone unde staționarea e interzisă? În ce situații trebuie să pornești „avariile”

Autor: Radu Țuțulan 10 apr. 2024 Știri auto
Este legal să oprești în zone unde staționarea e interzisă? În ce situații trebuie să pornești „avariile”

Codul Rutier stabilește mai multe diferențe între oprire și staționare, astfel încât șoferii trebuie să fie foarte atenți la aceste indicatoare rutiere. De exemplu, este legal să oprești în zone unde staționarea este interzisă?

Legea permite ca, în cazul unei urgențe, mașina să fie oprită în orice zonă, dar numai în anumite condiții. Dar, indiferent de avarie, sunt anumite spații unde șoferii nu pot staționa.

Cu toate acestea, sunt destul de mulți cei care cred că e suficient să activeze „avariile” pentru a-și lăsa mașina într-un astfel de loc, unde staționarea nu e legală.

În ce situații staționarea este interzisă

Staționarea este considerată orice oprire voluntară a unui vehicul pentru o durată mai mare de 5 minute.

Codul Rutier stabilește mai multe cazuri în care șoferii nu au voie să staționeze:

  • în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
  • în zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia „Staţionarea interzisă” şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a staţionării;
  • pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 m;
  • în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice;
  • în pante şi în rampe;
  • în locul unde este instalat indicatorul cu semnificaţia „Staţionare alternantă”, în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul cu semnificaţia „Zonă de staţionare cu durată limitată” peste durata stabilită.

În ce situații oprirea este interzisă

Conform legii rutiere, oprirea este interzisă:

  • în zona de acţiune a indicatorului „Oprirea interzisă”;
  • pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la o distanţă mai mică de 50 m înainte şi după acestea;
  • pe poduri, pe şi sub pasaje denivelate, precum şi pe viaducte;
  • în curbe şi în alte locuri cu vizibilitate redusă sub 50 m;
  • pe trecerile pentru pietoni ori la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea;
  • în intersecţii, inclusiv cele cu circulaţie în sens giratoriu, precum şi în zona de preselecţie unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanţă mai mică de 25 m de colţul intersecţiei;
  • în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, precum şi la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea;
  • în dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabilă, dacă prin aceasta se stânjeneşte circulaţia a două vehicule venind din sensuri opuse, precum şi în dreptul marcajului continuu, în cazul în care conducătorii celorlalte vehicule care circulă în acelaşi sens ar fi obligaţi, din această cauză, să treacă peste acest marcaj;
  • în locul în care se împiedică vizibilitatea asupra unui indicator sau semnal luminos;
  • pe sectoarele de drum unde sunt instalate indicatoarele cu semnificaţiile „Drum îngustat”, „Prioritate pentru circulaţia din sens invers” sau „Prioritate faţă de circulaţia din sens invers”;
  • pe pistele pentru pietoni şi/sau biciclişti ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare;
  • pe platforma căii ferate industriale sau de tramvai ori la mai puţin de 50 m de acestea, dacă circulaţia vehiculelor pe şine ar putea fi stânjenită sau împiedicată;
  • pe partea carosabilă a autostrăzilor, a drumurilor expres şi a celor naţionale europene (E);
  • pe trotuar, dacă nu se asigură spaţiu de cel puţin 1 m pentru circulaţia pietonilor;
  • în locurile unde este interzisă depăşirea.

Este legal să oprești în zone unde staționarea este interzisă?

Legea rutieră interzice staționarea în zona de acțiune a indicatorului „Oprire interzisă”.

Dar, în cazul în care șoferii respectă toate regulile și obligațiile privind oprirea voluntară, pot opri în zonele unde staționarea e interzisă.

De exemplu, poți opri pe un drum public care are o lăţime mai mică de 6 m, dar nu ai voie să staționezi.

De asemenea, este legal să oprești în dreptul căilor de acces care deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice, dacă respecți regulile de oprire, mai ales pe cea privind timpul de oprire: cel mult 5 minute.

În ce situații trebuie să pornești „avariile”

Conform legii, ești obligat să aprinzi luminile de avarie atunci când mașina ta este imobilizată involuntar pe carosabil din cauza apariției unei situații neprevăzute cum ar fi un accident, o pană de cauciuc, o defecțiune la nivelul motorului ori dacă ai rămas fără combustibil.

Și când mașina ta este remorcată sau remorchează un alt autovehicul cu probleme tehnice, trebuie să aprinzi avariile.

De asemenea, se recomandă aprinderea luminilor de avarie și atunci când ești nevoit să oprești brusc. Fie la o intersecție, fie la o trecere de pietoni, fie pentru că traficul s-a blocat. Astfel, îi avertizezi pe cei din spate să reducă viteza.

Șoferii mai folosesc aceste semnale și pentru a transmite mesaje altor conducători auto. De exemplu, activează avariile timp de 2 – 3 secunde pentru a mulțumi celui din spate, care i-a permis trecerea. Sau pentru a-și cere scuze atunci când l-a forțat pe cel din spate să facă o manevră bruscă.

Teoretic, legea sancționează aceste tipuri de semnalizări, dar, în practică, poliția nu va aplica amenzi pentru astfel de „abateri”.

Cât timp ai voie să staționezi cu mașina „pe avarii”

Luminile de avarie se folosesc doar atunci când apare o defecțiune sau trebuie semnalat un pericol. În oricare alt caz, este neregulamentar.

Luminile de avarie se folosesc […] când vehiculul este imobilizat involuntar pe partea carosabilă, când vehiculul se deplasează foarte lent și/sau constituie el însuși un pericol pentru ceilalți participanți la trafic, când autovehiculul sau tramvaiul este remorcat”, precizează Poliția Română într-o postare publicată pe Facebook.

În general, printre urgențele care justifică folosirea avariilor se numără următoarele situații:

  • mașina a suferit o defecțiune
  • șoferul, pasagerul sau altă persoană necesită ajutor
  • drumul este blocat/avariat
  • s-a produs un accident rutier.

Astfel, lipsa unui loc de parcare sau încărcarea unor bagaje în mașină nu pot fi considerate urgențe. Iar poliția te poate amenda atunci când oprești într-un loc interzis, chiar dacă stai cu mașina „pe avarii”. Și faptul că ai motorul pornit nu va influența cu nimic situația.

Cât este amenda pentru oprire și staționare neregulamentară

Dacă se constată că un șofer e oprit neregulamentar, acesta poate primi 4 sau 5 puncte de amendă. Adică o sancțiune cuprinsă între 660 lei și 825 lei.

În plus, conducătorul auto care lasă mașina într-o zonă unde staționarea nu e permisă poate fi sancționat și pentru parcare neregulamentară. Această abatere se sancționează cu 2 sau 3 puncte de amendă, adică între 330 și 495 de lei.

Astfel, sancțiunea pentru oprire și staționare neregulamentară poate ajunge la 1.320 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide