Este legal să staționezi în sensul giratoriu, dacă are mai multe benzi de circulație?

Autor: Radu Țuțulan 17 iun. 2024 Știri auto
Este legal să staționezi în sensul giratoriu, dacă are mai multe benzi de circulație?

Codul Rutier stabilește că în intersecțiile cu sens giratoriu se aplică regula de circulație pe benzi. Dar, asta înseamnă că e legal să staționezi în sensul giratoriu dacă are mai multe benzi?

Lipsa locurilor de parcare, neatenția sau lipsa timpului îi determină pe unii șoferi să parcheze în zone unde, în mod normal, nu e legal să lași mașina.

De exemplu, în curbe, în rampe sau pante, în zone cu vizibilitate redusă sau chiar în intersecții. Conform legii, nici în sensul giratoriu nu e voie să staționezi.

Dar, în cazul unei intersecții cu sens giratoriu cu mai multe benzi, mașinile pot parca pe prima bandă?

Este legal să staționezi în sensul giratoriu, dacă are mai multe benzi?

Legea stabilește interzice staționarea unui vehicul la mai puțin de 25 de metri de un sens giratoriu. Aceeași distanță trebuie păstrată și față de o trecere de pietoni.

Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor […] în intersecții, inclusiv cele cu circulație în sens giratoriu, precum și în zona de preselecție unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanță mai mică de 25 m de colțul intersecției”, stabilește Art. 142 (f) din legea 195/2002.

Numai că, sunt șoferi care consideră că se aplică o altă lege în cazul sensurilor giratorii cu mai multe benzi.

În cazul intersecțiilor cu sens giratoriu, conducătorii de vehicule trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic”, se stabilește prin Art 107 (1.1), din legea 195/2002.

Însă, acest nu-l contrazice pe primul, ci este complementar. Deoarece Art. 142 stabilește regulile de oprire și staționare, în timp ce Art. 107 pe cele de circulație.

Asta înseamnă că nu este legal să staționezi în sensul giratoriu, indiferent că are una sau mai multe benzi.

În ce situații e legal să parchezi într-un sens giratoriu

Singura condiție în care poate fi parcată regulamentar o mașină în sensul giratoriu este ca în acea zonă să fie amenajată o parcare.

Iar aceasta să fie marcată corespunzător, atât pe șosea cât și cu un indicator distinctiv „P”.

De asemenea, va conține un indicator suplimentar care stabilește de unde începe și unde se termină zona de parcare.

În cazul în care un șofer oprește sau parchează în sensul giratoriu, unde nu e amenajată o parcare, poate primi o amendă cuprinsă între 660 și 825 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide