Este legal să te strecori cu motocicleta pe lângă coloana oprită la semafor? Un polițist explică fenomenul – VIDEO

Autor: Ionuț Vîlciu 21 nov. 2022 Știri auto

Este legal să depășești o coloană staționată dacă te afli pe motocicletă? Un polițist explică dacă este legal și în condiții te poți „strecura” cu motocicleta prin trafic.

Motocicleta reprezintă un mijloc de transport mai mic și mai agil, fapt pentru care există oameni care preferă să se deplaseze cu un astfel de autovehicul. Probabil că am văzut cu toții motocicliști care „filtrează” traficul și depășesc coloana aflată la semafor? Este legal să faci această manevră.

Vloggerul Tavi Perțea explică modul în care această depășire funcționează și dacă este sau nu legală.

Au voie motocicliștii să depășească coloana oprită la semafor sau la calea ferată?

Conform legii, această manevră nu este permisă conducătorilor de autovehicule. În cazul în care a fost încălcată această prevedere, acest lucru este sancționat cu amendă, iar permisul va fi suspendat pe o perioadă de 30 de zile. Motocicletele intră în categoria autovehiculelor, deci sunt supuse acestor legi, spre deosebire de biciclete, care sunt încadrate ca fiind vehicule.

Indiferent dacă vorbim de trecerea peste o linie continuă sau discontinuă, depășirea unei coloane oprite la semafor sau la o trecere cu calea ferată este considerată ca fiind ilegală. Mai mult, în cazul în care depășirea se face prin încălcarea marcajului continuu, conducătorului i se va aplica încă o contravenția, deoarece a depășit linia continuă.

Ce se întâmplă dacă în timpul depășirii schimbi banda în mod repetat?

Dacă prin intermediul acestei manevre de depășire calci de mai multe ori marcajul care separă benzile, această acțiune se va încadra la o prevedere recent introdusă în Codul Rutier. Este vorba despre cea referitoare la conducerea agresivă în trafic. În momentul în care ai schimbat consecutiv banda, se consideră că ai dat dovadă de un comportament agresiv. Pentru comportament agresiv, permisul de conducere vă poate fi reținut pentru o perioadă de 30 de zile.

Poți depăși cu motocicleta o coloană aflată în mers?

Răspunsul este că da. Legea nu interzice depășirea unei coloane aflate în mers. Bineînțeles, vor trebuie îndeplinite anumite criterii. Să fie vizibilitate suficientă, să nu fie linie continuă sau să nu se facă prin schimbarea succesivă a benzilor.

De asemenea, motocicliștii pot depășii o coloană aflată în așteptare dacă acest lucru este efectuat fără să se fi încălcat axa drumului. Astfel, atât timp cât motociclistul își păstrează banda de mers, poate depăși coloana respectivă de mașini.

VIDEO

 

 

 

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Tavi Perțea - YouTube


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide