Este legal să transporți pasageri în portbagajul unui SUV? Care sunt obligațiile șoferului

Autor: Radu Țuțulan 22 mart. 2024 Știri auto
Este legal să transporți pasageri în portbagajul unui SUV? Care sunt obligațiile șoferului

Toți șoferii ar trebui să știe care sunt obligațiile lor atunci când în mașina pe care o conduc se află și alte persoane. Unii, de exemplu, transportă pasageri în portbagajul unui SUV, chiar dacă nu sunt prevăzute scaune pentru acel compartiment.

În primul rând, conducătorii auto care au permis Categoria B nu au voie să transporte mulți pasageri cu mașina.

Indiferent că e o berlină, un monovolum sau un SUV, dacă în acel vehicul sunt mai mulți oameni decât prevede legea, vor primi o sancțiune usturătoare.

Câți pasageri ai voie să transporți cu permis Categoria B

Ordonanța 195/2002Art. 53, lit. b), pct. 1, privind circulația pe drumurile publice, stabilește că permisul de conducere Categoria B permite posesorului să conducă un „autovehicul cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8”.

Așadar, într-o mașină condusă de un șofer care are doar Categoria B de permis, nu se pot afla mai mult de 9 persoane. Adică șoferul și cel mult 8 pasageri.

Dar, atenție, depinde de numărul locurilor pe care le are acel vehiculul prin construcție.

Este legal să transporți pasageri în portbagajul unui SUV?

Majoritatea autoturismelor sunt prevăzute cu 5 locuri. Două sunt în față, șofer și pasager, fiecare pe câte un scaun individual. Alte trei sunt pe bancheta din spate.

Dar sunt și vehicule precum Land Rover Discovery, VW Caddy sau Opel Zafira, care au prevăzute 7 locuri. Cele două scaune suplimentare sunt montate în portbagaj și pot fi rabate integral.

Așadar, este legal să transporți pasageri în portbagajul unui SUV doar dacă acesta e prevăzut cu scaune pentru pasageri. Iar cei aflați pe locurile suplimentare au centura de siguranță prinsă.

De asemenea, nu ai voie să transporți pasageri în compartimentul de marfă al unei dube sau furgonete.

Practic, în momentul în care circulă cu o mașină, toți pasagerii trebuie să fie așezați pe scaun și să aibă pusă centura de siguranță.

Ce amendă riști dacă transporți pasageri în portbagaj

Șoferii care sunt prinși de Poliție că transportă pasageri în portbagajul unui SUV, care nu are scaune omologate în acest compartiment, riscă o amendă destul de mare.

Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea regulilor privind transportul persoanelor și al obiectelor în sau pe vehicule”, prevede Art 101, pct. 1 (13), din Ordonanța 195/2002.

Ceea ce înseamnă că șoferul va primi între 6 și 8 puncte de amendă. Deci va trebui să plătească între 990 de lei și 1.320 de lei.

Aceeași sancțiune o riscă și cei care transportă mai mulți pasageri decât numărul maxim legal.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide