EuroNCAP a publicat lista cu cele mai sigure mașini în 2021. Care sunt acestea?

Autor: Mihai Morcovescu 08 ian. 2022 Știri auto

EuroNCAP a publicat lista cu mașinile care au obținut cele mai bune rezultate la testele de siguranță în 2021 la clasele din care fac parte. Anul trecut, au fost testate 33 de modele noi, 22 dintre acestea primind punctaj maxim, adică cinci stele.

Cum punctează EuroNCAP?

Organizația independentă belgiană EuroNCAP a dezvăluit lista cu cele cinci mașini care au câștigat titlul de „Cel mai bun model din clasă”. Cele mai sigure cinci mașini lansate în 2021 și supuse testelor de siguranță au fost Mercedes-Benz EQS, Skoda Enyaq iV, Nissan Qashqai, Toyota Yaris Cross și Skoda Fabia.

Pentru a stabili cel mai bun model din segmentul din care acesta face parte s-a calculat media ponderată a punctajelor în fiecare dintre cele patru categorii de evaluare. Aceste categorii sunt: pasager adult, pasager copil, pieton și asistență de siguranță. Media ponderată este folosită ca bază pentru compararea vehiculelor intrate în cursă.

Mașinile s-au calificat pentru titlul de „Cel mai bun model din clasă” doar pe baza evaluării echipamentelor de siguranță oferite standard. Evaluările suplimentare bazate pe echipamentul opțional sunt excluse.

Unele clase nu sunt reprezentate în această listă publicată de Euro NCAP. Asta, deoarece au fost testate prea puține mașini din aceste clase în anul care abia s-a încheiat. Începând de anul trecut, Euro NCAP acordă și un premiu pentru cea mai sigură mașină 100% electrică.

Care au fost cele mai sigure mașini testate în 2021?

Mercedes-Benz EQS a fost modelul care a obținut cel mai mare punctaj dintre toate cele 33 de mașini testate în 2021. Sedanul electric german a fost declarat câștigător la categoriile „Executive” și „Pur Electric”. În ambele cazuri, locul al doilea a fost ocupat de modelul suedez Polestar 2.

La categoria „Off-roader de mici dimensiuni” s-a impus Nissan Qashqai. Modelul nipon a devansat vehiculul cu zero emisii Volkswagen ID.4. La clasa „Off-roader de mari dimensiuni” a fost declarat câștigător SUV-ul pe baterii Skoda Enyaq iV. Marele învins al automobilului din Mlada Boleslav a fost BMW iX.

Noua generație Skoda Fabia s-a impus la clasa „Mașină de familie de clasă mică”. Aici nu a existat vicecampion. Totodată, modelul Toyota Yaris Cross a fost declarat cel mai sigur vehicul la categoria „ MPV de mici dimensiuni”. Pe locul secund s-a clasat Volkswagen Caddy.

Sursa: EuroNCAP

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: EuroNCAP


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide