Cum să conduci eficient iarna noua Skoda Enyaq iV (cu video)

Autor: Mihai Morcovescu 25 dec. 2021 Știri auto

Lansat în toamna anului 2020, Skoda Enyaq iV este disponibilă în cinci versiuni de motorizare cu până la 306 CP. SUV-ul electric este versiunea de serie a conceptului Vision iV. A fost primul model al constructorului din Mlada Boleslav care a utilizat platforma modulară pentru propulsie electrică (MEB) a Grupului Volkswagen.

Enyaq iV oferă o tehnologie de conducere eficientă și o aerodinamică remarcabile pentru segmentul din care face parte. SUV-ul pe baterii de la Skoda promite o autonomie ce poate ajunge la 520 de kilometri în ciclul WLTP, în cazul versiunii Enyaq iV 80 cu baterie de 80 kWh.

Indiferent de versiune, bateria lui Enyaq iV se poate încărca la stații de încărcare rapidă cu curent continuu (DC) cu până la 125 kWh. Încărcarea bateriei de la 5% la 80% va dura 38 de minute.

Gestionarea termică a bateriei cu un nou software

Reprezentanții Skoda spun că temperaturile exterioare cuprinse între 20 și 30 °C sunt ideale în ceea ce privește eficiența vehiculelor electrice. Cu toate acestea, autonomia acestora scade pe timpul iernii deoarece bateria trebuie menținută într-o fereastră optimă de temperatură printr-un sistem sofisticat de management termic.

Explicația constă în aceea că în sezonul rece este nevoie de mai multă energie. Spre exemplu, pentru a încălzi habitaclul și pentru a menține bateria la temperatura corectă. Pompa de căldură, disponibilă opțional, comprimă dioxidul de carbon pentru a produce aer cald care încălzește interiorul fără a extrage energie din baterie.

O nouă versiune a software-ului mașinii optimizează managementul termic al bateriei. Astfel, intervalul este extins și mai mult la temperaturi scăzute și, de asemenea, este mărită durata de viață a bateriei.

Pentru a proteja sănătatea bateriei, este recomandabil să o încărcați cât mai des posibil până la maximum 80% pentru utilizarea zilnică.

Cum se mărește iarna autonomia lui Skoda Enyaq iV?

Folosind câteva trucuri simple, posesorii de Skoda Enyaq iV pot spori autonomia pe timp de iarnă. Când mașina este parcată în garaj, bateria și interiorul nu trebuie să fie încălzite la fel de mult ca atunci când este parcată afară.

Totodată, preîncălzirea interiorului poate fi programată sau pornită prin intermediul aplicației MySkoda. Dacă un cablu de încărcare este conectat în timpul preîncălzirii, SUV-ul electric nu va consuma energie din baterie.

Modul Eco oferă un potențial suplimentar de economisire a energiei. Odată activat, acesta reduce puterea sistemului de climatizare Climatronic și limitează puterea motorului la o viteză maximă de 130 km/h. Șoferul poate trece peste aceste setări în orice moment dezactivând modul Eco.

Dacă încălzirea volanului și a scaunelor este activată când temperatura exterioară este scăzută se poate seta o temperatură a habitaclului mai mică. Astfel, se va economisi energie.

În cazul în care în Skoda Enyaq iV se află doar șoferul, acesta va seta Climatronic-ul doar pe o zonă. Controlul adaptiv al vitezei de croazieră (ACC), inclus în pachetul Travel Assist, economisește la rându-i energie.

Atunci când conduci în oraș, ar trebui selectat modul de conducere „B”, astfel încât să poată fi recuperată cât mai multă energie. Acest lucru va fi posibil prin performanța îmbunătățită de recuperare.

https://www.youtube.com/watch?v=pJ_FprVPI1Q

Sursa: Skoda

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Skoda


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide