Europenii sunt mari fani ai SUV-urilor. Pentru prima dată în istorie, acestea au reprezentat peste 50% din vânzările de mașini noi

Autor: Ionuț Vîlciu 12 sept. 2023 Știri auto

SUV-urile domină piața auto și se pare că am ajuns în punctul în care jumătate din vânzările de mașini noi în Europa au fost reprezentate de modele SUV.

Într-un fel sau altul, vremurile în care sedanurile și modelele compacte de tip hatchback dominau piața europeană au apus. Clienții migrează către SUV-uri, indiferent de clasă. Aceste modele oferă gardă la sol mai mare, aspectul robust pe care mulți clienți îl caută și, în definitiv, statutul unei mașini mai mari. Astfel, potrivit celor mai noi statistici, peste jumătate dintre mașinile noi vândute în Europa, în prima jumătate a acestui an, au fost reprezentate de SUV-uri, transmite Motor1.

Potrivit unei statistici oferite de Dataforce, SUV-urile au reprezentat peste jumătate din vânzările de mașini noi în Europa, în prima jumătate a anului curent. Cota lor de piață a ajuns la 51%, față de 48%, cât a fost în aceeași perioadă a anului trecut. În primele șase luni ale anului curent au fost livrate 3.37 milioane de SUV-uri, cu 23% mai multe decât în prima jumătate a anului trecut.

Care sunt cele mai populare SUV-uri în Europa

Cel mai vândut SUV în primele 6 luni ale acestui an a fost Tesla Model Y. Modelul electric a fost vândut în 138.152 de exemplare, cu 207% mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent. Singurul alt model care a reușit să spargă bariera celor 100.000 de exemplare a fost Volkswagen T-Roc. Acesta a fost livrat în 104.465 de unități, iar ultima treaptă a podiumului este ocupată de Toyota Yaris Cross, cu 96.849 de unități.

În top 10 regăsim și modele precum Volkswagen Tiguan, Dacia Duster, Hyundai Tucson, Peugeot 2008, Kia Sportage, Renault Captur și Ford Puma. Din totalul de peste 3.3 milioane de SUV-uri vândute în această primă jumătate a anului, 1.113.822 de exemplare au fost reprezentate de modele de mici dimensiuni. SUV-urile compacte, precum Hyundai Tucson, au reprezentat 999.568 de exemplare vândute în prima jumătate din 2023.

Cât despre mașinile care nu sunt SUV-uri, Dacia Sandero a revenit de curând în postura de cea mai vândută mașină în Europa, cu 124.190 de unități comercializate în perioada anterior menționată. Printre favorite se mai numără Opel Corsa, Peugeot 208 și Renault Clio, toate reușind să treacă de borna de 100.000 de exemplare vândute.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide