Expiră sau nu airbag-urile mașinii? Cum ne dăm seama dacă trebuie înlocuite?

Autor: Marius Vișan 25 oct. 2020 Știri auto
Expiră sau nu airbag-urile mașinii? Cum ne dăm seama dacă trebuie înlocuite?

Indiferent dacă sunteți șofer al unei mașini sport, al unui sedan, al unui camion sau al unui TIR, airbag-urile sunt o parte esențială a siguranței dvs. Airbag-ul reprezintă una dintre caracteristicile vitale de siguranță care a salvat multe vieți.

Airbag-urile auto fac parte din sistemul suplimentar de siguranță al vehiculului (SRS). Au existat încă din anii 1970 și sunt acum echipamente standard pentru fiecare vehicul. Având în vedere că airbag-urile erau noi tehnologii atunci, un număr de producători auto estimau la acea vreme și durata lor de viață. Manualul pentru vehiculele Honda și Acura de la începutul anilor 1990, de exemplu, a recomandat o inspecție a airbag-urilor la fiecare 10 ani.

Ca și în cazul multor alte componente ale vehiculului, este important să ne gândim dacă airbag-urile necesită întreținere sau poate înlocuire. Totuși, nu toți producătorii de autoturisme nu au date reale cu privire la expirarea lor.

Mercedes-Benz a instalat etichete de înlocuire airbag pe toate vehiculele vândute în SUA până în 2002. Etichetele cereau airbag-uri noi la fiecare 15 ani. După 2002, cercetările Mercedes au concluzionat că airbag-urile pe care le-a produs după 1 ianuarie 1992 vor rezista pe toată durata de viață a vehiculului.

Pe mașinile moderne însă airbag-urile nu au dată de expirare, ele fiind proiectate să reziste pe toată durata de viață a mașinii.

Data de expirate poate fi determinată de materialele folosite

În timp ce unii producători auto au stabilit limite de timp pentru a înlocui un airbag, componentele sunt extrem de durabile. Diferența esențială este dată de tipul de sigiliu utilizat pentru adăpostirea dispozitivului de declanșare, capsa pirotehnică.

Cea mai bună pentru protecția împotriva umezelii este etanșare tip sticla-metal, dar mai există și al tip  plastic-metal. Etanșare tip plastic-metal este mai probabil să acumuleze umezeală de-a lungul anilor.

Funcția de autodiagnosticare

Sarcina determinării dacă un airbag auto funcționează corect nu revine proprietarului vehiculului. Aproape fiecare vehicul echipat cu airbag are o funcție de diagnosticare și un indicator SRS care semnalizează atunci când există o problemă.

La pornire, mașina declanșează martorul luminos din bord SRS, el se aprinde o perioadă scurtă și apoi se stinge pe măsură ce autodiagnosticarea este finalizată de computer. Dacă lumina nu se aprinde niciodată (la pornire), sau se aprinde și rămâne aprinsă, atunci poate indica o problemă.

Câteva sfaturi utile pentru a menține siguranța airbag-ului auto activată

-Asigurați-vă că martorul SRS funcționează;

-Dacă aveți o mașină veche echipată cu airbag din anii 1980 sau 1990, este mai bine să-l înlocuiți;

-Confirmați că sistemul SRS este complet funcțional înainte de a cumpăra un vehicul folosit.

Sursă: edmunds.com

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: cashcarsbuyer.com


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide