Fondurile de pensii private vor putea investi în infrastructură din februarie

Fondurile de pensii private vor putea investi în infrastructură din februarie

Autor: ProMotor acum o lună Știri

Fondurile de pensii private vor putea investi în infrastructură începând din luna februarie. Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, care au în admi­nistrare active de 13 miliarde de euro, vor putea să investească cel mult 15% din totalul activelor, adică 2 miliarde de euro la valoarea actuală, în proiecte de infrastructură, cum ar fi autostrăzile, anunţă Ziarul Financiar.

Astfel, dacă Guvernul se hotărăşte să construiască autostrada Comarnic-Braşov cu finanţare internă, va putea crea o companie de proiect în care fondurile de pensii Pilon II să investească.

Banii vor fi recuperaţi fie prin rambursarea de către Guvern a împrumutului peste o anumită perioadă de timp, probabil una pe termen lung de 20-30 de ani, fie prin operarea în sistem public-privat.

Autoritatea de Supraveghere Financiară spune că 15% din active pot fi investite în proiecte public-private, ceea ce înseamnă că, la active totale de 62 de miliarde de lei, miza unor astfel de plasamente este de cel puţin 9,3 miliarde de lei (2 miliarde de euro), arată calculele ZF.

„Este un demers bine-venit, în condiţiile în care bursa locală devine tot mai mică în raport cu activele care se strâng în fondurile de pensii private“, spune Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR) şi director general al BCR Pensii.

„Includerea de noi clase de active mai puţin corelate cu cele deja listate va duce la un management mai bun al riscului şi va permite şi eventuala finanţare a sectoarelor economice nelistate la bursă. Merită notat că aceste clase de active dau randamente pe termen lung, motiv pentru care impactul asupra randamentelor nu va fi imediat“, spune Radu Crăciun.

Spre comparaţie, fondurile Pilon II au 61% din active în titluri de stat şi 22% în acţiuni cotate atât la Bursa de la Bucureşti, cât şi pe pieţe străine, potrivit datelor ASF.

Cel mai probabil, administratorii acestor fonduri nu vor vinde din deţinerile actuale, precum acţiuni şi titluri de stat, pentru a se orienta către noile active, asta dacă vor alege să meargă pe această strategie, în contextul în care viramentele româ­ni­lor sunt de circa 700 mil. lei lunar către aceste fonduri. Strategia de investiţie a oricărui administrator de pensii Pilon II este una pe termen lung, caracterizată în general de „buy and hold“.

Noile reglementări, publicate în Monitorul Oficial în timpul guvernării PSD şi în perioada în care preşedinte al ASF era Leonardo Badea, apropiat al lui Liviu Dragnea, intră în vigoare din februarie 2020.Comentarii
Inchide