Ford construiește în Turcia una dintre cele mai mari fabrici de baterii din Europa

Autor: Adrian Somai 22 feb. 2023 Știri auto

Ford a anunțat la mijlocul acestei săptămâni semnarea unui acord cu LG Energy Solution și grupul Koc în vederea construcției unei fabrici de baterii în Turcia. Mai exact, cele trei companii vor înființa împreună un joint venture care se va ocupa cu producția de baterii dedicate mașinilor cu propulsie electrică. Fabrica de baterii va avea o capacitate anuală de 45 GWh, devenind astfel una dintre cele mai mari uzine de acest fel de pe continentul european, potrivit Motor1.

Parteneriatul dintre americanii de la Ovalul Albastru și turcii de la Koc Holding este de notorietate, colaborarea dintre cele două entități putând fi numită chiar una istorică. Și asta pentru că cele două companii colaborează de aproape un secol, ceea ce nu este deloc de neglijat. În urmă cu aproximativ 60 de ani, parteneriatul dintre cele două entități a dat naștere companiei Ford Otosan. Nici cei de la LG Energy Solutions nu sunt chiar noi în peisaj, acesta fiind furnizorul de baterii pentru uzina Ford din Polonia.

Acordul semnat de cele trei entități nu este unul cu caracter obligatoriu, însă șansele începerii construcției acestei fabrici pentru bateriile dedicate mașinilor electrice sunt mari. În cazul în care planul se va concretiza în cele din urmă, lucrările vor fi demarate chiar pe parcursul acestui an. Uzina urmează să fie construită în apropiere de capitala Ankara.

Construcția fabricii de baterii din Turcia ar putea începe chiar în acest an

Producția de baterii dedicate mașinilor electrice ar urma să debuteze în anul 2026, dacă toate planurile vor fi puse în practică fără probleme. Pentru început, uzina va avea o capacitate anuală de 25 GWh, aceasta urmând să crească ulterior până la 45 GWh.

Planurile americanilor pe Bătrânul Continent implică o tranziție totală către un viitor electric, oficialii Ford anuntandu-și deja obiectivele în această direcție. Astfel, Ford vrea ca începând din anul 2035 să vândă pe plan european exclusiv modele cu propulsie electrică.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Motor1


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide