Ford va introduce o cutie de viteze manuală fără ambreiaj

Autor: Mihai Morcovescu 12 feb. 2022 Știri auto

Cu toții știm că o cutie de viteze manuală presupune și existența pedalei de ambreiaj, însă Ford duce acest concept la un cu totul alt nivel. Producătorul american de automobile brevetează un tip de transmisie manuală care nu va mai necesita utilizarea ambreiajului. Denumită Hycomat, aceasta ar urma să fie montată în premieră pe noua generație Mustang.

Ford brevetează transmisia manuală fără ambreiaj Hycomat

Oficialii companiei din Dearborn (Michigan) au depus recent un brevet pentru un nou tip de cutie de viteze manuală. Curios este faptul că tehnologia este propusă de un constructor din SUA, acolo unde populare au fost dintotdeauna transmisiile automate.

Brevetul depus de Ford la Oficiul pentru Mărci și Brevete din Statele Unite a fost descoperit de publicația americană Muscle Cars & Trucks. Informațiile cuprinse în dosarul de brevet se referă la o „transmisie manuală cu ambreiaj electric”. Aceasta are rolul de a induce senzația unei cutii de viteze manuale.

Sistemul îi va permite șoferului să schimbe manual treptele fără să mai fie nevoit să apese ambreiajul. Levierul va dispune de un senzor de intenție, care va comunica printr-un cilindru hidraulic cu sistemul de control al transmisiei.

Inovatoarea cutie de viteze ar beneficia de aceleași componente ca o cutie obișnuită. Spre deosebire de sistemul convențional, funcționarea ambreiajului va fi gestionată electronic pe baza unor algoritmi.

Cum funcționează transmisia manuală fără ambreiaj Hycomat?

Practic, această transmisie ar prezenta un modul de control conceput astfel încât să acționeze automat ambreiajul. În acest mod, șoferul va avea posibilitatea să schimbe treptele cu ajutorul levierului, dar fără să mai fie necesară apăsarea ambreiajului. În acest fel, cei care au probleme cu coordonarea pedalelor cu schimbatul propriu-zis al treptelor, nu ar mai patina ambreiajul.

Avantajul unei astfel de transmisii îl reprezintă lejeritatea conducerii mașinii cu un singur picior. În plus, ea permite obținerea unui consum redus de carburant decât în cazul unei transmisii automate.

Ford spune că vehiculele echipate cu o astfel de transmisie ar putea veni în continuare și cu pedala de ambreiaj. Deosebirea ar fi că aceasta ar fi legată de modulul de control în loc să fie conectată fizic la cilindrul principal de ambreiaj.

Primul model care ar putea primi noua cutie de viteze manuală fără ambreiaj va fi noua generație Mustang, așteptată în cursul anului 2023. De asemenea, este foarte posibil ca și modelele cu tracțiune pe puntea față să primească această transmisie.

Momentan, nu sunt planuri de a introduce aceste modele în Europa, dar transmisia manuală cu două pedale ar putea să-și facă loc în gama modelelor autohtone.

Sursa: CarBuzz

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Ford


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide