Formula 1: Caravana Marelui Circ revine în Europa pentru cursa de la Barcelona

Autor: Mihai Morcovescu 20 mai 2022 Știri auto

Spectacolul din Formula 1 se mută în acest week-end la Barcelona, acolo unde se a desfășura cea de-a șasea etapă a sezonului. Circuitul de lângă Barcelona este cunoscut ca fiind primul „allround” din calendar și, potrivit multor experți, primul care ne va arăta cu adevărat polii puterii în 2022. La fel ca în fiecare an,

Un nou duel Ferrari-Red Bull?

La fel ca în fiecare an, aproape toate echipele vor veni cu upgrade-uri semnificative la monoposturi, inclusiv cele din coada plutonului. Bineînțeles, toată atenţia va fi îndreptată către vârful ierarhiei, acolo unde Ferrari speră să rămână în fruntea ierarhiei.

Pentru asta va trebui să facă uitate ultimele două curse, cele de la Imola și Miami. În ambele, Red Bull Racing a obținut tot atâtea victorii prin Max Verstappen. Chiar trei succese, dacă luăm în calcul și cursa de sprint din Italia.

Ferrari trebuie să ia ce a fost bun în cursa găzduită acum două săptămâni de circuitul din Florida, unde Charles Leclerc și Carlos Sainz au urcat pe podium. Premisele sunt favorabile mai ales că Scuderia a testat în secret pe circuitul de la Monza noul pachet aerodinamic cu care va veni la Barcelona.

Scopul italienilor este acela de a reduce decalajul de performanță față de monoposturile Red Bull. Astfel, Ferrari ar putea veni cu un nou „nas”, o nouă aripă posterioară și o nouă podea. Mai ales că nu au mai câștigat de mai bine de o lună, de la cursa din Australia.

Cursa de anul trecut a fost câștigată de britanicul Lewis Hamilton (Mercedes-AMG). Septuplul campion mondial a fost urmat de Max Verstappen (Red Bull) și de colegul său de atunci, finlandezul Valtteri Bottas, actualmente la Alfa Romeo. Cel mai rapid tur de circuit în cursă a fost stabilit de Verstappen: 1:18,149.

Despre Circuit de Barcelona-Catalunya

Circuitul de la Montmelo a fost construit în 1992 ca parte a programului de promovare a Jocurilor Olimpice de la Barcelona din acel an. Piatra de temelie a fost pusă în 1989, iar primul Mare Premiu de Formula 1 a avut loc în 1991.

„Circuit de Barcelona-Catalunya” numără 16 viraje – 9 de dreapta și 7 de stânga. Traseul are o lungime de 4,675 kilometri și va fi parcurs în cursă de 66 de ori. Piloții vor avea de străbătut în total 308,424 kilometri.

Pista iberică are o linie dreaptă de start-sosire de 880 de metri lungime şi alternează viraje lente cu cele de mare viteză. Oportunităţile de depăşire sunt extrem de limitate. Asta deoarece circuitul este îngust și nu oferă multe traiectorii posibile.

În plus, linia dreaptă din fața boxelor, unde au loc cele mai multe depăşiri, este precedată de un viraj rapid. DRS-ul poate constitui un avantaj, însă doar dacă un pilot se poziționează cât mai bine în spatele unui rival înainte de linia dreaptă. Astfel, sesiunea de calificări și strategia reprezintă tot atâtea detalii vitale pentru câștigarea a cât mai multe poziții în cursă.

Astăzi, de la ora 15:00 și 18:00 vor avea loc primele două sesiuni de antrenamente antrenamente libere. Sâmbătă, de la ora 14:00 va fi o nouă sesiune de antrenamente cronometrate, iar calificările vor începe la ora 17:00. Startul cursei se va da duminică, la ora 16:00. Cursele de Formula 1 sunt transmise în România în direct pe Digisport, Orange Sport și Look Sport.

În 2022 vom avea 22 de curse în loc de 23

Pe 25 februarie, la 24 de ore de la declanșarea războiului din Ucraina, Formula 1 anunța că Marele Premiu al Rusiei nu va mai avea loc în 2022. Acum, la trei luni distanță, diriguitorii celei mai importante competiții din motorsportul mondial au anunțat că nu va exista o altă cursă în locul celei de la Soci.

Cursa de la Soci ar fi trebuit să se desfășoare în week-end-ul 23-25 septembrie, dar a fost anulat. Oficialii din F1 au încercat să găsească o variantă pentru a umple golul din calendar. Qatar, unica variantă disponibilă la acest moment, a picat deoarece autoritățile sunt preocupate cu organizarea Campionatului Mondial de Fotbal.

În aceste condiții, calendarul din acest an va număra 22 de Mari Premii în loc de 23 câte erau prevăzute inițial.

Sursa: Formula 1

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Formula 1


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide