FOTO-VIDEO. Top 10 cele mai tari modele de portiere folosite vreodată

Autor: Marius Vișan acum 7 ani Știri auto

 

 

La proiectarea unei maşini există multe motive pentru a păstra designul uşilor cât mai simplu posibil. Eficienta dovedită în decursul anilor a uşilor normale, ne fac să credem că domeniul acesta nu mai are nevoie de îmbunătăţiri. Cei de la jalopnik însă ne prezintă zece exemple care ne deovedesc că portierele convenţionale nu sunt suficient de bune pentru toată lumea. 

Citeşte şi FOTO. Psihologie inversată sau glumă? Anunţul anului: ”Vând hoit din 2004” 

Citeşte şi GALERIE FOTO. ARO-ul lui Ceauşescu (B-01-PCR) este de vânzare. Află preţul şi detaliile tehnice ale maşinii

Citeşte şi 5 greşeli pe care le fac până şi cei mai experimentaţi şoferi

1. Uşi tip fluture

Lansate odată cu modelul McLaren SLR V8 de 618 CP, uşile tip fluture sunt spectaculoase şi ne duc cu gândul la Lamborghini. Diferenşa este dată de faptul că uşile de la Lamborghini rămân paralele cu liniile laterale, iar uşile fluture vin spre exterior. 

Citeşte şi Top 15 cele mai periculoase şosele din lume. GALERIE FOTO

Citeşte şi Pilotul automat reduce consumul? Dacă da, cu cât?

2. Uşi cu scaune incorporate

Acest tip de uşi au fost lansate odată cu prezentarea modelului Peugeot EX1 Concept. EX1 era o maşină electrică cu două motoare care oferă 340 de CP şi 480 Nm. 

Citeşte şi Taxă de autostradă din 2017

Citeşte şi Câţi kilometri mai poţi să mergi după ce se aprinde „becul de benzină”

3. Uşi Suicide 

Aceste tipuri de portiere se deschid în sensul opus ale celor normale, pivotul fiind montat în partea stangă. Se numesc suicide pentru că, în era în care centurile erau un moft şi nu exista obligativitatea purtării lor, deschiderea accidentală în mers ar fi fi putut duce la căderea pasagerului din spate. Într-o maşină cu uşi clasice, aerul împinge portiera înspre maşină, în timp ce în cazul acestor uşi ar fi ajutat la deschiderea lor completă.

4. Uşa frontală

Ideea de a avea o maşină cu o uşă frontală a fost lansată odată cu modelul BMW Isetta. Trebuie să recunoaştem că această invenţie este cam inutilă, atât din punct de vedere practic, cât şi estetic.

Citeşte şi Cum se va calcula poliţa RCA? Se iau în calcul noi factori

Citeşte şi American muscle cars pe care le poţi cumpăra în România. GALERIE FOTO

5. Uşi interioare glisante pe lateral 

Acesta este un sistem destul de interesant, dar rar întâlnit pe modelele simple de maşini. Exclusivistul Kaiser Darrin este cel mai cunoscut model cu un astfel de sistem de uşi.

6. Uşi interioare glisante pe vertical

La fel ca Kaiser Darrin, BMW Z1 are uşi glisante, doar că acestea funcţionează pe verticală, pragurile fiind concepute pentru a ascunde părţile din care este formată uşa. 

Citeşte şi VIDEO-FOTO. Moskvich de 100.000 de dolari. Proprietarul a cărat pâine cu ea şi toţi banii i-a investit în maşină

Citeşte şi Cum arată o fabrică de uleiuri auto contrafacute din Rusia care producea 14 mil de euro lunar – GALERIE FOTO

7. Uşi foarfecă/lambo-doors

După cum era lesne de înţeles Lamborghini este cea care a popularizat acest sistem de prindere a uşilor. Deschiderea uşii se face pe verticală, pivotul este montat în punctul de întâlnire al uşii cu parbrizul.

8. Uşi tip copertină

Acest tip de uşi ne duce cu gândul la un MIG mai degrabă, decât la o maşină.

Citeşte şi Rovinieta ar putea deveni istorie

Citeşte şi De ce cutia de viteze manuală foloseşte modelul H?

9. Uşi rulante

Singurul model care avea un astfel de sistem de uşi este Lincoln Mark VIII. În clipul video de deasupra puteţi vedea modul inedit cum se închideau/deschideau, dar nu vrem să ne gândim la cât de greu se găsesc piesele de schimb pentru o astfel de uşă.

10. Uşi tip Gullwing

Punctul de prindere al acestui tip de uşi este amplasat pe tavanul maşinii, deasupra habitaclului, acoperişul fiind ranforsat temeinic pentru a suporta greutatea uşilor. Deşi pare exotic, acesta este un mecanism de deschidere destul de comun, Mercedes-Benz SLS fiind una dintre cele mai cunoscute maşinui cu uşi tip aripă de pescăruş.

Citeşte şi GALERIE FOTO. Maşinile dictatorilor – află ce automobile deţineau Hitler, Saddam Hussein sau Kim Jong-Il

Citeşte şi 5 maşini premium second hand mai ieftine de 8.000 de euro

Citeşte şi Cum vei putea cere restituirea vechii taxe auto, fără proces. Descarcă aici formularul 

Citeşte şi „Dacia este un Lidl al maşinilor”

Citeşte şi Cum să-ţi dezabureşti cel mai rapid parbrizul – Metoda NASA

Citeşte şi VIDEO. Ai volan pe dreapta? Mai faci o dată şcoala

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Vlad MIRONESCU
Vlad MIRONESCU

Comentarii
Inchide