Gabriela fiReATB la shopping masiv de Crăciun. Bucureştenii prind aripi

Autor: Mediafax acum 4 ani Știri

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, miercuri, două proiecte de achiziţie a 600 de autovehicule noi pentru transportul în comun din Capitală, dintre care 400 de autobuze, 100 de troleibuze şi 100 de tramvaie, scrie MEDIAFAX

,,Cu toţii suntem de acord cu faptul că parcul auto al RATB este unul îmbătrânit, este unul depăşit ca uzură şi morală şi fizică. Toţi cetăţenii care folosesc transportul public în comun reclamă faptul că nu se mai poate continua această situaţie, că avem nevoie de autobuze noi, performante, de troleibuze şi de tramvaie. Achiziţia pe care o vom face în următoarea perioadă înseamnă un prim pas, nu înseamnă neapărat rezolvarea problemelor, dar de undeva trebuie să începem cu toţii”, a declarat primarul general al Capitalei la începutul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Conform proiectului, municipalitatea ar urma să achiziţioneze 320 de autobuze cu o lungime de 12 metri, 50 de autobuze cu dimensiunea de 10 metri şi alte 30 de autobuze articulate, cu o lungime de 18 metri. Toate aceste autobuze ar urma să aibă motoare Euro 6 şi vor avea podeaua complet coborâtă pe toată lungimea lor. De asemenea, ar urma să fie cumpărate 100 de troleibuze cu o lungime de 12 metri, care vor avea, de asemenea, podeaua complet coborâtă.

Cel de-al doilea proiect, care face referire la achiziţia de tramvaie, prevede cumpărarea a 90 de vagoane articulate, a căror dimensiune va fi de 36 de metri şi a 10 vagoane cu deplasare în ambele sensuri, cu o dimensiune de 27 de metri.

,,Vorbim de două proiecte, primul se referă la achiziţia a 400 de autobuze şi 100 de troleibuze, iar al doilea proiect presupune achiziţia a 100 de tramvaie. Totodată, împreună vom contribui pentru ca URAC (Uzina de Reparaţii Ateliere Centrale a RATB) să beneficieze de investiţii şi să poată să fabrice tramvaie româneşti, continuând, bineînţeles, cu achiziţiile până când vom putea să afirmăm cu toţii că ne-am realizat mandatul faţă de bucureşteni, iar transportul public în comun e o alternativă viabilă de luat în seamă de către cetăţeni”, a precizat Gabriela Firea.

Proiectul de achiziţie a noilor autobuze şi troleibuze a fost adoptat cu 44 de voturi pentru şi niciunul împotrivă, iar proiectul de cumpărare a 100 de tramvaie noi a fost acceptat cu 42 de voturi favorabile şi niciunul împotrivă.

,,La un cost mediu estimat, un autobuz costă cca. 200.000 Euro. Deoarece RATB inteţionează să achiziţioneze şi garanţii complete, service şi reparaţii, pe o perioadă mai mare de timp, nu am greşi prea mult dacă am estima un cost minim pe bucată de cca. 250.000 de euro aici trebuie avute in vedere tipurile diferite de autobuze, cu lungimi şi capacităţi diferite ce vor fi achiziţionate. Acestea fiind zise, impactul bugetar estimat pentru îmbunătăţirea parcului auto, fără tramvaie, este pe undeva la 125.000.000 de euro”, precizează reprezentanţii PNL din CGMB într-un comunicat de presă.

Efortul financiar pentru achiziţionarea celor 600 de vehicule ar urma să fie realizat în decursul a patru ani, începând din 2017, iar banii vor fi alocaţi exclusiv din bugetul Primăriei Generale a Bucureştiului.

,,Aceste 600 de vehicule nu reprezintă un număr mare, dar e un început. Ritmicitatea va fi mai scăzută, iar cetăţenii vor aştepta mai puţin în staţii autobuzul, tramvaiul sau troleibuzul. În plus, costurile de întreţinere vor scădea”, a precizat Vasile Petrariu, liderul de sindicat al RATB.Comentarii
Inchide