Gata, s-a dat drumul la Rabla! Câte dosare au fost aprobate?

Autor: David Andrei 21 mai 2021 Știri auto

Gata, s-a dat drumul la Rabla. Ministrul Mediului a făcut anunțul care îi face fericiți pe cei care vor să-și cumpere mașină nouă. Programul Rabla a demarat pe 16 aprilie, dar niciun dosar nu fusese aprobat până la 18 mai.

GALERIE FOTO

Aproximativ o lună de zile. Atât a durat din momentul în care a demarat Programul Rabla 2021 până în momentul în care s-au aprobat primele dosare.

16.892 de cereri au fost validate în Programul Rabla Clasic. Alți aproape 900 de români au primit undă verde pentru a-și achiziționa o mașină “verde” prin intermediul Programului Rabla Plus. Toate aceste dosare aprobate fuseseră depuse de către persoane fizice.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, a anunțat că validarea documentelor funcționează în acest moment, după întârzierile majore anunțate în urmă cu două zile.

Barna a semnalat însă problem în ceea ce privește procedura pentru persoanele juridice. “Acolo, într-adevăr, au fost câteva sincope. Săptămâna aceasta se aprobă primele dosare și pentru persoane juridice. Pur și simplu, a fost o suprapunere de activități de închidere pentru programele ‘Rabla Clasic’ și ‘Rabla Plus’ de anul trecut”, a explicat ministrul.

Câți bani primesc de la stat cei care depun dosare în cadrul Programului Rabla Plus?

Anul acesta, AFM a primit pentru Programul Rabla Clasic un buget record, de aproape 440 de milioane de lei. suma este cu 35 de milioane mai mare decât anul trecut. Astfel, aproximativ 55.000 de români vor putea să-și cumpere mașini noi, cu emisii care să nu depășească 140 grame de dioxid de carbon pe kilometru.

De anul acesta, și prima de casare a fost majorată, ajungând de la 6.500 la 7.500 de lei. Primesc bani mai mulți și cei care intenționează să achiziționeze mașini echipate cu tehnologie hibrid. Bonusul a ajuns de la 2.500 la 3.00 de lei. Sunt favorizați și cei care au pus ochii pe o mașină care are rezervor de GPL sau care are emisii sub 96 de grame de dioxid de carbon pe kilometru. Aceștia vor primi 1.500 de lei anul acesta, în loc de 1.000 de lei.

Ecobonusurile și prima de casare se pot cumula. Astfel, subvenția de la stat obținută prin Programul Rabla Clasic poate ajunge la 12.000 de lei (peste 2.400 de euro).

Este buget dublu și pentru Rabla Plus, dublu față de anul trecut. 400 de milioane de lei a rezervat statul pentru cei care vor să-și cumpere o mașină electrică. Fiecare dintre aceștia va primi 45.000 de lei (aproximativ 9.135 de euro). Suma nu trebuie să depășească jumătate din valoarea vehiculului.

Cei care depun dosare pentru a achiziționa o mașină plug-in hybrid vor primi aproximativ 4.500 de euro.

La aceste sume se poate adăuga prima de casare în valoare de 7.500 de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide