Germania se opune proiectului de interzicere a vânzărilor de mașini noi cu motoare termice din 2035

Autor: Mihai Morcovescu 10 iun. 2022 Știri auto
Germania se opune proiectului de interzicere a vânzărilor de mașini noi cu motoare termice din 2035

Germania se opune proiectului aprobat de Parlamentul European de interzicere a maşinilor echipate cu motoare termice începând din 2035. Cancelarul federal Olaf Scholz a argumentat prin faptul că trebuie acceptaţi combustibilii ecologici sintetici şi a cerut protejarea locurilor de muncă.

Germania va folosi combustibili sintetici cu emisii poluante reduse

„Este vorba de un pas prea dur pentru cetăţeni”, a declarat ministrul german al Transporturilor, Volker Wissing. Acesta contestă decizia Parlamentului European, care, însă, nu este definitivă. Oficialul german a subliniat faptul că fabricile de motoare cu ardere internă generează multe locuri de muncă.

„Noi vrem ca şi după anul 2035 să permitem fabricarea de maşini propulsate de motoare cu ardere internă cu noile tipuri de combustibili ecologici”, a spus Wissing, citat de agenţia DPA, preluată de Mediafax.

Dincolo de investiţiile în producerea de mașini cu propulsii hibride şi pur electrice, Germania vrea să continue dezvoltarea motoarelor cu ardere internă. Acestea vor utiliza, însă, combustibili sintetici cu emisii poluante reduse. Este vorba despre benzina sintetică, gazul natural comprimat sau biometanul.

Opoziţia germană a criticat deja iniţiativa, notând că Parlamentul European nu acceptă nici noi tipuri de carburanţi ecologici. „Partidul Verzilor, liberalii şi social-democraţii se înscriu, din păcate, pe drumul electromobilității”, a reacţionat eurodeputatul german Jens Gieseke, membru al Uniunii Creştin-Democrate (CDU).

Parlamentul European s-a pronunţat în favoarea interzicerii vânzărilor de maşini noi dotate cu motoare termice din anul 2035. Decizia va trebui supusă aprobării Consiliului Uniunii Europene, unde probabil vor apărea obiecţii. Un amendament care prevedea posibilitatea vânzărilor de motoare hibrid a fost respins.

Parlamentul Europei dorește aplicarea de norme de poluare stricte, astfel că nu vor mai putea fi fabricate automobile convenționale din 2035. Cele care vor fi înmatriculate până atunci vor rămâne în circulaţie până la un termen care urmează să fie stabilit.

Consiliul Uniunii Europene, în care sunt reprezentate statele membre UE, se va pronunţa până la sfârşitul lunii iunie. Cum vor fi obiecții, va trebui elaborat un nou proiect, care să fie agreat atât de Parlamentul European, cât şi de Consiliul Uniunii Europene.

Sursa: Mediafax

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide