Google Maps va oferi rute mai eficiente pentru mașinile electrice, hibride și cele echipate cu motoare termice

Autor: Mihai Morcovescu 19 iul. 2022 Știri auto
Google Maps va oferi rute mai eficiente pentru mașinile electrice, hibride și cele echipate cu motoare termice

La sfârșitul anului 2018, Google a actualizat aplicația Maps pentru a afișa în aplicație stațiile de încărcare pentru vehiculele electrice. Acum, gigantul californian își va extinde în curând opțiunile de navigare, urmând să introducă noi rute mai eficiente din punct de vedere al consumului energetic.

Aceste rute vor fi adaptate în mod special pentru vehiculele electrice și pentru cele hibride. „Hărțile” de la Google vor oferi un mod dedicat de calculare a rutelor, care le va permite șoferilor să selecteze trasee care favorizează maximizarea autonomiei bateriei.

În același timp, ultima actualizare beta a Google Maps vizează și automobilele echipate cu motoare termice pe benzină și motorină.

Cum va optimiza Google rutele pentru fiecare tip de vehicul?

Până acum, șoferii erau îndrumați de Google Maps pe cea mai scurtă rută. Prin ultima actualizare șoferilor li se vor sugera rute eficiente din punct de vedere al consumului, adaptate fiecărui tip de motor: electric, hibrid, pe benzină sau motorină. Rămâne încă neclar cum va face Google acest lucru.

De-acum, posesorii de mașini electrice vor fi redirecționați pe drumuri care prezintă o serie de avantaje. Între acestea menționăm un trafic mai puțin aglomerat ce permite rularea cu o viteză constantă și mai puține rute în urcare și coborâre. Se știe că aceste drumuri sporesc consumul energetic sau consumul de combustibil.

Cu toate acestea, nu toate vehiculele se comportă la fel și nici nu pot optimiza eficiența cu aceleași metode. Se știe că, pentru mașinile convenționale, cel mai eficient traseu este autostrada. Dar, cel mai eficient traseu pentru o astfel de mașină nu va fi la fel de eficient pentru o electrică.

Spre exemplu, mașinile hibride sunt mai eficiente la viteze mai mici, așa că este posibil că actualizarea să îi direcționeze pe proprietarii acestora să evite autostrăzile. În schimb, pentru EV-uri, Google Maps va evidenția rutele unde există stații de încărcare. Majoritatea producătorilor de vehicule cu emisii zero introduc pe modelele lor funcții de navigare specifice care „văd” cele mai apropiate stații de încărcare.

Deși noua funcție este în prezent doar în versiune beta, a fost descoperită în codul aplicației Google Maps. Aceasta sugerează că opțiunea pentru calculare de rute „energy-efficient” este la câteva săptămâni distanță de anunțul oficial.

Sursa: Carscoops

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Google


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide