Google vrea ca utilizarea dispozitivelor mobile să fie blocată automat în timpul condusului

Autor: Adrian Somai 28 feb. 2023 Știri auto

Neatenția la volan poate avea urmări grave, nu puține fiind accidentele cu final tragic provocate pur și simplu de un moment de neatenție. De multe ori, neatenția vine din cauza dispozitivelor mobile din dotare, fie că vorbim despre telefonul mobil, despre tabletă sau despre smartwatch. Atunci când suntem la volan, ochii noștri ar trebui să fie îndreptați în fiecare secundă numai către drum, nu către ecranul dispozitivelor din jurul nostru.

Google trage un semnal de alarmă în acest sens și avertizează că utilizarea dispozitivelor mobile la volan ar trebui să fie restricționată sub orice formă, în ciuda setărilor dedicate pentru condus care există la această oră pe multe dintre aceste dispozitive. Potrivit AutoEvolution, cei de la Google explică că dispozitivele de acest fel ar trebui să furnizeze exclusiv informații de navigație șoferului și nimic mai mult. Astfel, restul funcțiilor acestor dispozitive ar trebui să se blocheze în mod automat pentru a reduce distragerea atenției șoferului.

Cum ar putea funcționa un astfel de sistem

În acest sens, Google a pus deja la punct o nouă tehnologie, denumită “Systems, devices, and methods for controlling operation of wearable displays during vehicle operation”, care acoperă o gamă largă de dispozitive mobile, începând de la telefoanele mobile și până la ochelarii inteligenți.

Prin intermediul senzorilor integrați, un sistem central ar putea determina dacă utilizatorul se află la volanul unui autovehicul. Atunci când vehiculul începe să se miște, senzorii trimit date sistemului. Apoi, accesul la afișajul dispozitivelor este automat restricționat, împiedicând astfel utilizarea acestora până în momentul în care vehiculul se oprește.

Sigur, unele informații sunt relevante și necesare pentru șoferi, așa cum sunt informațiile legate de navigație. De acest lucru sunt conștienți și cei de la Google, care vor să permită acestor informații să rămână active chiar și în timpul condusului. În schimb, toate celelalte functionalitati ar fi restricționate.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide