Grila inteligentă de la Skoda poate spune pietonilor dacă este sigur să traverseze

Autor: Ionuț Vîlciu 07 mart. 2023 Știri auto

Skoda dezvoltă afișaje inteligente care vor putea proiecta diferite mesaje. Printre ele se numără și un ajutor pentru pietonii care vor să traverseze.

Traversarea drumului poate fi o acțiune periculoasă, mai ales că sunt atât de mulți șoferi nu acordă întotdeauna atenție indicatoarelor, iar multe țări au treceri nesemaforizate, lăsând pietonii nesiguri dacă mașinile care se îndreaptă spre ei se vor opri sau nu. Aceasta este o problemă pe care Skoda, în parteneriat cu o echipă de experți în robotică, dorește să o rezolve.

Skoda dezvoltă o grilă digitală care poate afișa mesaje vizibile pentru cei din afara mașinii. Această tehnologie ar fi fost greu de implementat pe o mașină cu combustie care are nevoie de o grilă tradițională deschisă pentru răcirea motorului termic, dar funcționează perfect pe un vehicul electric precum Skoda Enyaq, relatează Carscoops.

Skoda dezvoltă ecrane care vor putea afișa mesaje pentru ceilalți participanți la trafic

Grila prototip are benzi LED încorporate care înlocuiesc grila iluminată modelului Enyaq și poate afișa pictograme sau animații, inclusiv săgeți verzi și un baston verde recunoscut universal pentru a semnala pietonilor că mașina s-a oprit și că pot traversa în siguranță. De asemenea, mașina poate emite semnale de avertizare, cum ar fi un triunghi de avertizare, atunci când este pe cale să pornească, pentru a descuraja pietonii care sosesc târziu să încerce să traverseze drumul sau, în caz de urgență, să anunțe pietonii că mașina nu va putea fi oprită.

Cealaltă jumătate a proiectului implică un dispozitiv de protecție automatizat care arată ca un semafor mobil, înalt de 2,1 m, care poate monitoriza oamenii și mașinile din jurul său. Dezvoltat de experți de la Institutul de Informatică, Robotică și Cibernetică de la Universitatea Tehnică Cehă din Praga și de la Universitatea Tehnică din München, robotul este suficient de înalt pentru a vedea peste mașinile parcate și poate duce în mijlocul drumului pentru a da pietonilor de veste că este sigur să traverseze.

Robotul a fost testat până acum la Milano și Modena în Italia și Ljubljana în Slovenia, dar echipa spune că faza de testare se va încheia în 2024 și că versiunile de producție ar putea fi lansate până în 2025. Skoda nu a oferit alte detalii despre grila la care lucrează, dar și alți producători de automobile, inclusiv BMW și Hyundai, lucrează la astfel de dispozitive, ceea ce ar putea însemna că am putea să le vedem în acțiune cât de curând.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Carscoops


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide