Hyundai Ioniq 5 N debutează în mod oficial. Electrica de performanță dispune de 650 CP – GALERIE FOTO

Autor: Ionuț Vîlciu 13 iul. 2023 Știri auto

Hyundai prezintă primul model electric de serie al diviziei N. Ioniq 5 N debutează cu 650 CP, frâne performante și un aspect mult mai agresiv.

Trăim în era în care mașinile electrice nu mai reprezintă o noutate, le vedem peste tot pe stradă. Ce-i drept, unele dintre ele ies în evidență mai tare decât altele. Unul dintre cele mai interesante modele electrice este Hyundai Ioniq, cu designul său retro-futurist și interiorul foarte practic.

Totuși, divizia N de performanță a Hyundai a considerat că are nevoie de un plus de dinamică, astfel a luat naștere Ioniq 5 N, cel mai puternic automobil produs de divizia de performanță a brandului coreean.

Hyundai Ioniq 5 N are un design mult mai agresiv

Pentru început, Ioniq 5 N beneficiază de câteva modificări de ordin estetic care să îi confere un aspect mai agresiv. Partea frontală a primit o bară mai agresivă, cu admisii mai mari și accente portocalii, așa cum am mai văzut și pe celelalte modele performante de la Hyundai. De asemenea, există și un splitter montat în partea inferioară a barei frontale.

Pe lângă acesta, observăm și pragurile evazate, cu aceleași accente portocalii, care contrastează pe materialul negru. Tot pe partea laterală vedem și evazări ale aripilor, elemente necesare care au fost montate pentru a acomoda roțile de dimensiuni mai mari, astfel că mașina devine cu 5 centimetri mai lată decât un model standard. Hyundai spune că a montat jante de 21 de inch cu anvelope Pirelli ce măsoară 275/35 R21.

În partea din spate, Ioniq 5 N primește o bară redesenată, dar și un spoiler mai mare, pentru o mai bună eficiență aerodinamică. În acest spoiler este integrat și al treilea stop de frână cu formă triunghiulară.

Performanțe pe măsura aspectului agresiv

Pe lângă kitul aerodinamic mult mai agresiv, noul Ioniq 5 N are și performanțe cu care să se laude. Noul model este dotat cu două motoare electrice, unul pe fiecare punte, fapt ce îi conferă din start tracțiune integrală. Cele două motoare generează împreună 650 CP, fiind repartizați 238 CP pe puntea față și 412 CP pe puntea spate. Acest lucru ar trebuie să confere mașinii un comportament mai jucăuș, favorizând supravirarea.

Pe lângă puterea suplimentară, Hyundai spune că Ioniq 5 N are o caroserie ranforsată, cu 42 de puncte de sudură suplimentare, dar și 2,1 metri în plus de adeziv. Pe lângă acest lucru, pentru a face mașina mai agilă, Hyundai a întărit coloana de direcție, ba chiar a montat și o nouă casetă de direcție, pentru un feedback mai bun transmis prin volan.

Pentru că o astfel mașină puternică trebuie să mai și oprească, Ioniq 5 a fost echipat cu discuri de 400 mm pe puntea față și etriere cu patru pistonașe, iar pe puntea spate primește discuri de 360 mm. De asemenea, puterea de frânare este amplificată de regenerarea produsă de motoarele electrice.

Deocamdată nu au fost dezvăluite cifre privind autonomia mașinii, dar Hyundai spune că aceasta poate accelera de la 0 la 100 km/h în 3,4 secunde și poate atinge o viteză maximă de 260 km/h.

Hyundai Ioniq 5 N simulează schimbarea treptelor de viteză

După cum bine știm, mașinile electrice nu au nevoie de cutii de viteză. Hyundai și-a dorit să ofere un plus de feeling șoferilor prin implementarea sistemului N e-Shift, o funcție despre Hyundai spune că simulează o transmisie automată cu dublu-ambreiaj. De asemenea, există și sunet pompat în cabină, care lucrează împreună cu simularea treptelor de viteză pentru a crea o experiență de condus mai interesantă.

Experiența sportivă este dată și de interiorul mașinii, care a primit scaune sport, care sunt montate cu 2 centimetri mai jos decât într-un Ioniq 5 obișnuit. Pe lângă acestea există și un volan special creat pentru Ioniq 5 N, care înglobează și butoanele destinate modurilor de conducere. Modurile de conducere pot fi personalizate și potrivite fiecărui buton în diferite combinații, în funcție de preferințele șoferului.

Noul Hyundai Ioniq 5 N va fi prezent la Festivalul de viteză de la Goodwood 2023. Marca N a construit un stand dedicat care va prezenta mai multe vehicule, inclusiv i20 N WRC, N Vision 74, RN22e și Ioniq 5 N.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Hyundai


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide