Hyundai va elimina din gamă modelul Ioniq după șase ani de la lansarea pe piață

Autor: Mihai Morcovescu 08 iun. 2022 Știri auto

Oficialii producătorului sud-coreean de automobile Hyundai au anunțat că producția modelului Ioniq va fi oprită definitiv în luna iulie. Acesta a fost lansat în anul 2016 și este oferit cu trei sisteme de propulsie: hibrid convențional, plug-in hybrid și electric.

Ioniq, primul model cu trei sisteme de propulsie diferite

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Constructorul coreean Hyundai surprindea în mod plăcut în urmă cu un deceniu, atunci când prezenta conceptul i-oniq de automobile electrificat. Versiunea de serie a acestuia a fost introdus pe piață patru ani mai târziu, primind denumirea de Ioniq. Acesta avea să fie unul dintre modelele care au deschis drumul în procesul de electrificare.

În momentul în care a fost lansat, în urmă cu șase ani, Ioniq a fost printre primele mașini disponibile în trei versiuni diferite de propulsie electrificată. Coreenii ofereau o versiunea hibrid convențională, una cu încărcare la priză (plug-in hybrid) și una electrică.

Cele două variante hibrid se bazează pe un motor termic pe benzină de 1,6 litri, care funcționează împreună cu unul electric. Ansamblul livrează o putere maximă de 141 CP. Modelul PHEV vine cu o baterie care are o capacitate de 8,9 kWh și oferă o autonomie în modul electric de 47 de kilometri.

Ioniq electric (a nu se confunda cu noul Ioniq 5) livrează 136 CP, propulsorul fiind alimentat de o baterie de 40,4 kWh. Autonomia în acest caz este de până la 311 kilometri în regim WLTP.

Cei de la Hyundai au precizat că nu va exista un succesor direct pentru acest model. Cel mai probabil, înlocuitorul acestuia va fi viitorul model Ioniq 6. Acesta din urmă va fi lansat spre sfârșitul acestui an.

Coreenii spun că aceasta este o mișcare planificată de mai mult timp și este rezultatul noilor tendințe din segmentul auto. Decizia nu are legătură cu cifrele de vânzări. Spre exemplu, doar în Europa, Hyundai Ioniq a fost vândut în 135.692 de exemplare până la finalul anului 2021.

Ultimul exemplar Ioniq este de așteptat să iasă de pe liniile de producție în câteva săptămâni. În schimb, comenzile au fost oprite deja în mai multe regiuni ale lumii, inclusiv în America de Nord.

Sursa: Motor1

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Hyundai


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide