Iată cât de ușor se fură catalizatorul mașinii. Hoții acționează fără frică la lumina zilei – VIDEO

Autor: Marius Vișan 02 oct. 2020 Știri auto

Un convertor catalitic (sau catalizator) este un dispozitiv de transformare a emisiilor de evacuare care reduce gazele toxice și poluanții din gazele de eșapament de la un motor cu ardere internă, în poluanți mai puțin toxici.

Dacă sunteți cât de cât pasionat de mașini, probabil știți că acest convertor catalitic poate fi valorificat pentru că are în componența sa metale prețioase. Se pare că aceste catalizatoare conțin, printre altele, și câteva grame de platină, așa că ele au devenit foarte „apetisante” pentru hoți.

La punctele de reciclare a metalelor din Europa un catalizator uzat poate fi vând cu aproximativ 100 de euro. Astfel, hoții s-au specializat în furtul acestor piese și, uneori, nu se sfiesc să le taie de pe mașini în plină zi, chiar și de pe mașinile parcate pe străzi circulate. Dovadă este acest clip filmat în Londra.

Hoții fură catalizatorul mașinii la lumina zilei

Cineva a postat a postat pe YouTube un clip cu doi hoți care au furau un convertor catalitic de la o Toyota Prius în plină zi. Hoții ies dintr-un Ford și ridică Prius-ul, executând rapid o operațiune bine planificată pe care pare să o fi exersat de mai multe ori înainte.

Cu Fordul parcat în centrul drumului, un bărbat stă de pază, în timp ce celălalt se târăște sub partea din față a mașinii. Cu un flex alimentat cu baterie a îndepărta o parte din evacuare, apoi mașina este coborâtă înapoi pe sol. Întregul videoclip are o durată de doar 44 de secunde, deci nu suntem siguri cât a durat procesul de la început până la sfârșit.

Infracțiunea a avut loc în estul Londrei, iar poliția spune că aceste tipuri de furturi au devenit din ce în ce mai frecvente în capitala Regatului Unit. Numai în 2018, au fost raportate autorităților peste 900 de furturi.

VIDEO

Astfel de furturi au fost raportate și în România

În prima parte a acestui an, cineva a raportat pe un grup de Facebook din România un astfel de furt.

„În ce țară trăim! Te trezești că peste noapte mașina ta s-a îmbolnăvit. O duci pe platformă la mecanic ca să vezi motivul îmbolnăvirii. Stupoare..mecanicul constată lipsa catalizatorului! Peste noapte cineva a tăiat și furat catalizatorul! Așa ceva!!!”, scria respectiva persoană pe Facebook.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: YouTube


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide