IGPR cumpără 300 de autovehicule 4×4. Și nu de la Dacia!

Autor: Mihai Morcovescu 28 oct. 2021 Știri auto

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a lansat licitația pentru achiziționarea unui număr de 300 de autoturisme. Valoarea contractului este de 38 milioane de lei.

Potrivit anunţului de participare publicat pe platforma de achiziţii publice, SICAP, Din Caietul de Sarcini aflăm că poliția are nevoie de aceste autovehicule pentru a-i descuraja pe șoferii care circulă cu viteză excesivă și pe cei care consumă substanțe psihoactive și apoi se urcă la volan.

În 2018, Ministerul Afacerilor Interne a mai derulat un program de reînnoire a flotei IGPR, a Jandarmeriei și Poliției de Frontieră. Atunci au fost achiziționate irca 2.000 de autoturisme, autospeciale şi motociclete.

Care sunt specificațiile tehnice cerute de poliție?

Potrivit informațiilor din Caietul de Sarcini, mașinile trebuie să fie echipate cu sistem de tracțiune integrală și să fie propulsate de motoare pe benzină care dezvoltă o putere maximă de cel puțin 135 kW, adică 180 de cai-putere, și un cuplu de 290 Nm. La un calcul simplu aflăm că prețul unui autoturism 4×4 cu aceste specificații tehnice este de aproape 127.000 de lei , adică echivalentul a circa 25.000 de euro.

Dotările solicitate de Poliție, dar mai ales prețul unitar pentru un astfel de autoturism ne face să credem că IGPR a exclus din start modelul autohton Dacia Duster. În varianta sa de top, TCe 150 4WD, SUV-ul de la Mioveni costă 21.650 de euro cu TVA inclus. Totuși, nu trebuie omis faptul că actuala flotă de vehicule 4×4 de poliție este formată din modele Duster.

Perioada de garanție pentru fiecare autovehicul va fi de minimum 36 de luni sau 100.000 km. Sunt cerute, în schimb, garanții de minimum 6 ani pentru rezistența la coroziune a caroseriei și de minimum 3 ani pentru echipamentele din dotările specifice și inscripționare.

La departajarea ofertei câștigătoare, în afară de preț, se va mai acorda punctaj și pentru acordarea unei garanții suplimentare față de cea standard de 100.000 km. Livrarea autovehiculelor se va face la sediul IGPR în termen de 270 de zile de la semnarea contractului cu firma care va câștiga licitația.

Parcul auto al poliției în plin proces de înnoire

La cât timp expiră punctele de penalizare date de Poliția Rutieră în 2021

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Argumentarea generală a acestei achiziții este aceea că polițiștii au nevoie de aceste autoturisme 4×4 pentru a le îmbunătăți mobilitatea și timpii de reacție pentru a putea combate abaterile grave comise de unii șoferi în trafic.

În aceste condiții, la nivelul Direcției Rutiere din cadrul IGPR se impune dotarea structurilor de poliție rutieră cu autospeciale și echipamente profesionale care să combată fenomenele prezentate mai sus, după cum precizează reprezentanții IGPR citați de Economedia.ro.

În luna februarie 2021, la bilanțul pe 2020 al Poliției, a fost detaliat programul de achiziții autospeciale al structurii. Astfel, au fost deja achizIționate aproximativ 5.500 de autovehicule, ceea ce face ca gradul de dotare cu mijloace noi să ajungă la 64%. Prin urmare, până la atingerea unui procentaj de 100% ar mai fi nevoie să fie achiziționate încă 1.800 de autovehicule.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide