De ce se scumpesc asigurările: În România se înregistrează de două ori mai multe accidente decât în Ungaria

Autor: Radu Țuțulan 17 ian. 2024 Știri auto

Reprezentanții companiilor de asigurări au oferit o explicație referitor la creșterea prețurilor RCA. În România au loc de două ori mai multe accidente rutiere decât în alte state europene.

Reprezentanții Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) afirmă că în România au loc de două ori mai multe accidente rutiere decât în Ungaria sau Cehia.

Precizarea UNSAR vine în contextul protestului transportatorilor, care cer reducerea prețului asigurărilor auto obligatorii.

Câte accidente se produc anual în România

România pare a fi «țara accidentului la minut». Suntem «campioni la accidente rutiere» și depășim majoritatea țărilor membre europene la acest capitol. Cifrele sunt grăitoare: frecvența medie a accidentelor la nivelul întregului parc de autovehicule din țara noastră este de circa 6,6%, în comparație cu Ungaria sau Cehia, care au fiecare 2,8% sau Slovenia cu 2,6% – conform celor mai recente date disponibile”, afirmă reprezentanții UNSAR într-un comunicat preluat de wall-street.ro.

Potrivit UNSAR, frecvența este de 3 ori mai mare decât media pentru toate tipurile de vehicule (19% vs. 6.6%).

Astfel, în medie, din fiecare 100 de vehicule de transport cu masă maximă autorizată de peste 16 tone, cel puțin 19 produc accidente în trafic soldate cu pagube materiale sau, din păcate, cu vătămări corporale și decese.

Aceste accidente sunt, de regulă, de o gravitate semnificativ mai mare decât în cazul altor categorii de autovehicule.

Daunele plătite de firmele de asigurare sunt mai mari în România

Oficialii UNSAR mai susțin că dauna medie despăgubită în baza polițelor RCA pentru accidentele produse de transport este mai mare decât dauna medie înregistrată la nivelul întregului parc auto.

Nu în ultimul rând, foarte multe despăgubiri se plătesc pentru accidente produse în afara țării.

Pentru fiecare accident, asigurătorii din România plătesc, în medie, în baza polițelor RCA despăgubiri de peste 2.240 euro, mai mult decât în alte țări din Europa Centrală și de Est. Pentru comparație: în Ungaria, dauna medie RCA este 1.910 euro. Acest lucru înseamnă că, pentru fiecare accident, în România se plătesc despăgubiri cu până la 17% mai mari decât în Ungaria”, se mai arată în comunicatul UNSAR.

Reprezentanții UNSAR precizează că doar 6 din 25 de companii de asigurări mai sunt active pe segmentul RCA.

Oficialii subliniază faptul că asigurările funcționează pe principiul mutualității. Adică toți șoferii împart între ei riscul la care sunt expuși.

Acest lucru înseamnă că numărul accidentelor rutiere, dar și valoarea despăgubirilor plătite la nivelul întregii piețe influențează costul poliței RCA pentru toți contributorii, chiar dacă situația individuală a unui șofer este pozitivă, fără accidente înregistrate.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide