În sfârșit, se construiește! Sens giratoriu suspendat, la Predeal, pentru fluidizarea traficului

Autor: Radu Țuțulan 07 mart. 2024 Știri auto

După foarte mulți ani de așteptare și ambuteiaje, autoritățile au decis, în sfârșit, că este momentul să fie construit un sens giratoriu suspendat la Predeal, pentru a fluidiza traficul.

De ani de zile, la fiecare sfârșit de săptămână, aproape negrești la ieșirea din Predeal se produc ambuteiaje. Zeci de mii de oameni se întorc de la munte, unii dinspre Brașov pe DN 1, iar alții dinspre Râșnov pe DN 73A.

În momentul în care drumurile se intersectează, se formează cozi kilometrice pe ambele rute. Iar șoferii stau blocați zeci de minute și uneori chiar ore.

Sens giratoriu suspendat, la Predeal, pentru fluidizarea traficului

Pentru a elimina, în sfârșit, ambuteiajele din această zonă Compania Națională de Drumuri (CNAIR) va construi un sens giratoriu suspendat la Predeal, la intersecția dintre DN 1 și DN 73A.

Acesta va fi construit deasupra intersecției existente și va avea patru căi de acces și ieșire. Circulația se va desfășura pe două benzi, cu o rază exterioară de 35 de metri și una interioară de 21,8 metri.

Este vorba despre realizarea unui sens giratoriu suspendat, cu patru accese, poziționat deasupra intersecției existente. Sensul giratoriu suspendat va avea o structură de rezistență de tip circular, continuă pe 6 pile, dispuse radial. Cele 6 deschideri vor avea tabliere cu structură mixtă oțel-beton. În sensul giratoriu circulația se va desfășura pe 2 benzi. Raza externă a sensului giratoriu va fi de 35 m, iar raza internă de 21,8 m. Valoarea investiției va fi de circa 132,5 milioane de lei, cu TVA inclus, iar durata de execuție de 30 de luni”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Irinel Ionel Scrioșteanu, citat de brasovstiri.ro.

Când va fi gata sensul giratoriu din Predeal

CNAIR estimează că va lansa licitația de construire a acestui giratoriu suspendat în cel mult 3 luni.

Proiectul tehnic este în ultimele stadii de autorizare și astfel există șanse reale pentru ca lucrarea de construcție a sensului giratoriu suspendat să poată fi scoasă la licitație în această primăvară. Investiția are o valoare estimată de 132 milioane de lei și o durată de realizare de doi ani și jumătate”, a anunțat Direcția de Drumuri Brașov.

Așadar, acest sens giratoriu suspendat de la Predeal ar putea fi gata la finalul anului 2026 și deschis circulației în 2027.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: DRDP Brașov / Facebook


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide