Începe Programul Rabla 2023. Prima de casare pentru mașina veche a crescut la aproximativ 1.400 de euro

Autor: Bogdan Bârliga 24 mart. 2023 Știri auto

Începând cu data de 24 martie șoferii se pot înscrie în Programului Rabla Clasic sau Programul Rabla Plus dacă vor să cumpere o mașină nouă cu sprijin de la stat. Pe de altă parte cine vrea doar să scape de autoturismul vechi fară să cumpere unul nou poate accesa Programul Rabla Local.

Cele două programe pentru achiziția de mașini noi beneficiază de un buget majorat până la suma de 1,5 miliarde de lei, iar pentru programul Rabla Local a fost alocat un buget de 240 de milioane de lei. În 2023 pentru programele „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus” autoritățile au implementat o serie de modificări și cea mai importantă constă în mărirea primei de casare.

Câți bani primim pentru mașina veche prin Programul Rabla 2023

După cum spuneam în acest an avem câteva modificări aduse programelor de stimulare a achizițiilor de autoturisme noi și cea mai importantă o reprezintă mărirea primei de casare. Pentru o mașină veche statul român oferă acum suma de 7000 de lei (aproximativ 1420 de euro) și dacă se predau două autovehicule vechi suma ajunge la 10.000 de lei.

Pe lângă cei 7000 de lei se mai pot cumula o serie de ecobonusuri așa cum s-a întâmplat și la ediția precedentă a Programului Rabla. Pentru un autoturism nou cu un sistem de propulsie ce generează maximum 120 g CO2/km conform măsurătorilor WLTP pe lângă prima de casare se mai oferă suma de 1.500 de lei. Dacă se intenționează cumpărarea unei mașini echipate cu GPL/CNG ecobonusul este tot de 1.500 de lei.

Dacă mașina veche are cel puțin 15 ani vechime și se încadrează până la norma de poluare Euro 3 prima de casare este suplimentată cu 1.500 lei. Pentru un autoturism nou cu motorizare hibrid statul oferă în plus 3.000 de lei pentru achiziție.

Ce este nou în Programul Rabla Plus 2023

Ministerul Mediului a decis pentru Programul Rabla Plus din acest să limiteze suma maximă de achiziție în cazul unui autoturism full electric la suma de 75.000 de euro. Prețul trebuie să includă și TVA, iar la cursul de schimb valabil pentru data de 24 martie 2023 suma în moneda națională ar fi de aproximativ 369.000 lei.

În rest programul prin care pot fi cumpărate mașini noi cu sisteme electrificate este similar cu ediția de anul trecut. Pentru o mașină veche statul oferă un tichet 51.000 de lei dacă se achiziționează un autoturism nou cu sistem de propulsie full electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen. Pentru o mașină cu sistem de propulsie plug-in hybrid (PHEV) se oferă 26.000 de lei. Dacă sunt aduse la casat două mașini sumele cresc la 54.000 de lei, respectiv 29.000 de lei. Aceste sume pot fi suplimentate cu încă 1.500 de lei dacă mașina adusă la casat este mai veche de 15 ani.

Oferte interesante de achiziție prin Programul Rabla și Programul Rabla Plus

Am realizat deja un top cu cele mai interesante oferte pentru mașinile noi disponibile în acest moment pe piața din România. Am luat în considerare raportul dintre preț și dotări, iar la capitolul motorizări am ales autoturismele cu date de consum cât mai mici și mașini electrice cu autonomie rezonabilă. Pe listă avem modele produse de Toyota, Renault sau Kia. Articolul Top 5 cele mai interesante oferte prin Programul Rabla 2023 poate fi accesat la acest link.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor


Bogdan Bârliga
Bogdan Bârliga
Bogdan are peste 19 ani de experiență în mass-media (print / online). În trecut a lucrat pentru grupuri de presă precum Finmedia, Realitatea-Cațavencu, Ringier AG și altele. Pe lângă zona editorială a ocupat și funcția de Social Media Manager (administrare conturi multiple de Facebook, Instagram, ... citește mai mult

Comentarii
Inchide