Inginer de la Volkswagen, condamnat în ancheta privind emisiile poluante

Inginer de la Volkswagen, condamnat în ancheta privind emisiile poluante

Autor: Mediafax acum 4 ani Știri

Un inginer al grupului auto Volkswagen, James Robert Liang, a fost condamnat vineri la trei ani şi patru luni de închisoare şi la plata unei amenzi de 200.000 de dolari, în SUA, pentru implicare în instalarea softului pentru manipularea emisiilor la motoare diesel, relatează cotidianul Die Zeit.

Procurorii ceruseră o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru inginerul James Robert Liang, dar judecătorul Sean Cox, de la Tribunalul federal din Detroit, a decis condamnarea la 40 de luni de închisoare şi la plata unei amenzi de 200.000 de dolari.

Robert Liang a fost găsit vinovat că a avut cunoştinţă de planul Volkswagen de a instala softuri ilegale pentru manipularea emisiilor poluante la aproape 500.000 de vehicule diesel.

Grupul auto german Volkswagen trebuie să achite daune de aproape 15 miliarde de dolari în Statele Unite ale Americii pentru instalarea la motoare diesel a unui soft pentru manipularea emisiilor poluante. În plus, VW va achita o amendă civilă de 1,5 miliarde de dolari şi o amendă penală de 2,8 miliarde de dolari. În septembrie 2015, Volkswagen a anunţat că circa 11 milioane de autovehicule ale grupului, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante. Scandalul a izbucnit după ce Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) a acuzat VW că a instalat sisteme speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA în materie de emisii, expunând cetăţeni americani la gaze poluante. Constructorul auto german a instalat un software special în calculatorul de bord al unor modele diesel Volkswagen şi Audi. Dispozitivul era programat să activeze un sistem de filtrare completă a particulelor doar în timpul testelor oficiale pentru emisii. După teste, adică în situatiile generale de funcţionare a motorului, dispozitivul dezactiva sistemul de filtrare a particulelor, susţine Agenţia americană pentru Protecţia Mediului. Potrivit autorităţilor americane, 482.000 de autoturisme cu motoare diesel au încălcat standardele federale americane privind emisiile de dioxid de carbon.Comentarii
Inchide