Înmatriculările de mașini noi au crescut cu 7% în 2022

Autor: Adrian Somai 04 ian. 2023 Știri auto

Anul 2022 s-a dovedit un an foarte bun pentru piața auto din România, înmatriculările de mașini noi crescând cu 7% în raport cu anul precedent, potrivit unui raport Autovit. Mai mult decât atât, numărul înmatriculărilor de mașini noi a fost mai mare chiar și decât cel raportat în 2020. Astfel, după doi ani de criză provocați de pandemia de coronavirus, piața auto din țara noastră pare că și-a revenit complet.

În ciuda scumpirilor în lanț ale produselor de bază, ale carburanților și ale energiei și în ciuda crizei provocate de războiul de peste graniță, piața auto din România nu a raportat o scădere dramatică a vânzărilor de mașini.

Românii au cumpărat în 2022 129.328 de mașini noi, o cifră în creștere cu 7 procente în raport cu anul precedent. Prima jumătate a anului s-a dovedit a fi excelentă la acest capitol, România având chiar cea mai mare creștere a înmatriculărilor și la nivelul întregului bloc comunitar european. Lunile în care s-au cumpărat cele mai multe mașini noi s-au dovedit a fi august și decembrie, în timp ce la polul opus s-a aflat luna aprilie.

2022 a fost un an foarte bun și pentru mașinile electrice, care s-au vândut în număr record. Ajutate extrem de mult și de Programul Rabla Plus, vânzările de mașini electrice s-au triplat față de anul anterior. În premieră, în România s-au vândut în 2022 peste 10.000 de unități cu propulsie electrică, peste jumătate dintre ele fiind modele Dacia Spring.

Înmatriculările mașinilor second-hand, în scădere

În 2022 s-au înmatriculat 325.062 de mașini la mâna a doua aduse din străinătate în România, cu 18% mai puțin decât în 2021. Mai mult, în 2022 s-a raportat cel mai mic număr de înmatriculări pe acest segment de piață din ultimii șase ani. În comparație cu 2019, numărul mașinilor second-hand înmatriculate în România a fost cu 120.000 mai mic în 2022.

Și numărul reînmatriculărilor a fost în scădere în 2022. Mai exact, s-au înregistrat 622.583 de reînmatriculări, cu doar 5% mai puține decât în 2021 și la același nivel cu anul 2019. Trebuie menționat însă că anul 2021 a fost un an record pentru acest segment de piață, totalul de atunci fiind de aproape 656.000 de mașini înregistrate.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Adrian Somai
Adrian Somai
Am studiat cursurile Facultății de “Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori” din cadrul Academiei de Studii Economice București. Lucrez în presă de mai bine de cinci ani, colaborând de-a lungul vremii cu diverse publicații precum Ziarul de Sport, Cars.ro sau Manager.ro. Mi-a plăcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide