Cum procedezi pentru înscrierea în CIV a unor anvelope opționale

Autor: Promotor 10 nov. 2019 Știri auto
Cum procedezi pentru înscrierea în CIV a unor anvelope opționale

Pentru înscrierea în CIV (Cartea de Identitate a Vehiculului) a unor anvelope opționale, având alte dimensiuni decât cele menționate deja, trebuie să te adresezi Registrului Auto Român (RAR). Procedura este mai simplă sau mai complicată, în funcție de datele de omologare care se află în baza de date a RAR.

Potrivit legislației rutiere, șoferii nu pot monta pe mașină anvelope cu alte dimensiuni decât cele specificate în cartea de identitate a mașinii (CIV). În caz contrar aceștia pot fi sancționați cu o amendă între 580 și 725 de lei și reținerea certificatului de înmatriculare. Iată ce spune Codul Rutier referitor la acest aspect:

„Art.100. – (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (patru sau cinci puncte-amendă – 580 sau 725 de lei – n.r.) următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
6. Conducerea unui autovehicul care are montate anvelope cu alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în certificatul de înmatriculare sau înregistrare ori sunt uzate peste limita admisă;
Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare se reţine de către poliţia rutieră în următoarele cazuri: anvelopele au alte dimensiuni sau caracteristici decât cele prevăzute în cartea de identitate a vehiculului, prezintă tăieturi sau rupturi ale cordului ori sunt uzate peste limita legal admisă.

Dacă doresc montarea pe mașină a unor anvelope cu dimensiuni care nu figurează în cartea de identitate sau în certificatul de înmatriculare, șoferii trebuie să apeleze la RAR pentru /completarea cărții de identitate cu noile dimensiuni. Iată ce spun reprezentanții RAR:

„Pentru a completa în cartea de identitate a vehiculului (CIV) alte dimensiuni de anvelope şi jante ce pot fi montate opţional și sunt menţionate în documentele de omologare de tip a vehiculului pentru un anume tip de autovehicul, trebuie să prezentaţi vehiculul la una dintre reprezentanţele RAR pentru identificare și pentru efectuarea verificărilor necesare în baza de date. Dacă verificările confirmă că dimensiunea dorită este menționată în documentația de omologare de tip, se va adăuga dimensiunea dorită în CIV, la rubrica „Mențiuni”.

În cazul în care se dorește echiparea cu anvelope/jante care nu sunt menţionate în documentele de omologare de tip, acest lucru determină reomologarea vehiculului. Această operaţiune presupune efectuarea obligatorie cel puțin a încercărilor privind performanţele sistemului de frânare şi etalonarea vitezometrului, şi, dacă Laboratorul Încercări Vehicule și Componente decide necesitatea acestora, a încercărilor privind stabilitatea vehiculului şi măsurarea nivelului de zgomot al acestuia. (Re)omologarea se va acorda numai dacă rezultatele încercărilor şi verificărilor efectuate atestă îndeplinirea condiţiilor tehnice aplicabile.

Cu alte cuvinte, dacă fișa de omologare a mașinii aflate în baza de date a RAR nu menționează dimensiunile pe care dorești să le montezi pe mașină, e mai simplu să te lași păgubaș. În funcție de procedura de omologare, costurile în acest caz pot depăși valoarea de 2.000 de euro.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide