Inspecția de risc, introdusă în premieră în România pentru asigurarea RCA

Autor: ProMotor 10 iun. 2020 Știri auto
Inspecția de risc, introdusă în premieră în România pentru asigurarea RCA

Inspecția de risc a fost introdusă pentru prima oară în România pentru încheierea unei asigurări RCA. Acest sistem este folosit, deocamdată, de o singură societate de asigurări, dar sistemul s-ar putea extinde la nivelul pieței.

Potrivit anunțului făcut de o societate de asigurări din România, toți clienții care au avut o întrerupere a poliței RCA, fie și doar pentru o zi, vor fi nevoiți să își facă inspecția de risc pentru a putea încheia o nouă poliță RCA la compania respectivă. Inspecția de risc este o procedură folosită în prezent doar în cazul polițele CASCO și au ca scop stabilirea stării fizice a mașinii. Practic, înainte de a încheia o nouă poliță RCA după o perioadă de întrerupere a poliței RCA, șoferul va trebui să permită unui inspector de risc să inspecteze și fotografieze mașina.

Procedura va fi folosită pentru a elimina un anumit tipar de fraudă, respectiv „mutarea” de comun acord a datei unui accident, ulterior datei încheierii unei polițe RCA, în cazurile care implică vehicule neasigurate la data reală a evenimentului. Mai pe românește, șoferii merg cu mașinile neasigurate, iar în cazul producerii unui accident încheie o poliță RCA pe o lună sau mai mult și se înțeleg cu șoferul păgubit să declara data accidentului după data de intrare în vigoare a poliței RCA.

Acest tip de fraude a dus la înmulțirea celor care circulă cu mașini neasigurate, dar și la creșterea tarifelor de asigurare pentru șoferii cinstiți, care trebuie să suporte astfel și pierderile companiilor de asigurări. Reamintim că neîncheierea unei asigurări RCA pentru  om mașină constituie contravenție, conform legii. Obligația încheierii unei asigurări RCA există chiar și pentru mașinile care sunt ținute în garaj, atâta timp cât acestea sunt înmatriculate.

Compania care a introdus măsura inspecției de risc a anunțat că se așteaptă la o scădere a numărului de polițe RCA, în special cele încheiate pe perioade scurte. Cu toate acestea, pe termen mediu și lung, calitatea portofoliului de clienți va crește, iar asta va fi inclusiv în avantajul celor care încheie polițe RCA la compania respectivă.

Inspecția de risc va afecta un număr redus de persoane, respectiv doar cele care au o întrerupere a perioadei asigurate prin poliță RCA. Măsura a fost recomandata inclusiv de Consiliul Concurenței, care spunea anul trecut că practica încheierii unui contract RCA pe o lună a condus la scăderea gradului de acoperire RCA și la creșterea tarifelor.

În cazul în care nu încheie o asigurare RCA, șoferii riscă o amendă de la 1.000 la 2.000 și reținerea certificatului de înmatriculare al mașinii. Tarifele de bază ale asigurărilor RCA pentru 2020 au fost stabilite de ASF și sunt valabile până în luna septembrie.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide