Interiorul unei mașini este mai murdar decât o toaletă obișnuită (cu video)

Autor: Mihai Morcovescu 06 feb. 2022 Știri auto

Dacă ți-ai creat un obicei din a mânca în mașină ar fi bine să renunți la el deoarece habitaclul poate fi uneori mai murdar decât o toaletă obișnuită! Aceasta este concluzia la care a ajuns un grup de cercetători de la Universitatea Aston din orașul englez Birmingham.

S-a demonstrat științific că, dacă nu sunt întreținute în mod corespunzător, unele suprafețe ale unei mașini pot prezenta mai multe bacterii decât un colac de WC.

În cadrul studiului, cercetătorii britanici au prelevat mostre din cinci automobile, unul dintre acestea cu o vechime de doar doi ani, și două toalete publice. Rezultatele sunt alarmante.

Care este cel mai contaminat loc într-o mașină?

Fiecare dintre cele cinci autovehicule din eșantion prezentau mai multe bacterii fecale decât cele două toalete. Culmea, cel mai contaminat loc dintr-o mașină a fost portbagajul, locul unde majoritatea oamenilor își transportă, între mult altele, alimentele.

În același timp, același tip de bacterii au fost depistate pe scaunul șoferului. Acest lucru este cumva explicabil având în vedere că mulți dintre conducătorii auto mănâncă în timp ce conduc.

Într-un top al celor mai murdare locuri din mașină, portbagajul s-a clasat pe primul loc cu 1.425 de bacterii. Pe locurile următoare s-au situat scaunul șoferului (649 bacterii), schimbătorul de viteze (407 bacterii), bancheta (323 bacterii) și planșa de bord (317 bacterii).

În mod surprinzător, una dintre cele mai curate zone din interiorul unei mașini a fost volanul. Cu toate că șoferii țin mâinile în cea mai mare parte a timpului pe volan, acesta a ieșit bine în cadrul studiului.

Explicația ar fi utilizarea crescută a dezinfectanților pentru mâini în contextul pandemiei de Covid-19. În cadrul aceluiași studiu s-a mai descoperit că un automobil, cu cât este mai vechi, cu atât este mai probabil să aibă mai multe bacterii.

Cu toate acestea, unul dintre cercetătorii implicați în studiu, dr. Jonathan Cox, spunea că nu trebuie să fim prea îngrijorați. „Oamenii ar trebui să conștientizeze faptul că nu toată mizeria este vizibilă pentru a o putea îndepărta”.

Scopul studiului a fost acela de a-i convinge pe oameni să facă mai multe eforturi pentru a-și menține mașinile cât mai curate. Ar fi un prim pas în reducerea riscului de îmbolnăvire.

În acest sens, experții recomandă curățarea suprafețelor din habitaclu cât mai des folosindu-se șervețele antibacteriene.

Sursa: Carscoops

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Promotor.ro, Shutterstock


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide