Ce se află, de fapt, în interiorul unui catalizator? Un youtuber l-a tăiat cu flexul ca să ne arate – VIDEO

Autor: Marius Vișan 29 apr. 2021 Știri auto

Multă lume a auzit de el, dar puțin știu cum arată interiorul unui catalizator. Convertorul catalitic al mașinii sau catalizatorul are rolul de a prelucra gazele de ardere. După acest proces gazele sunt transformate, total sau partial, în substanțe non-toxice.

Convertorul catalitic este o componentă a mașinii care este amplasată în sistemul de evacuare. Rolul lui este de a transformă gazele poluante în emisii cu un nivel scăzut de CO2.

Catalizatorul poate fi valorificat pentru că are în componența sa metale prețioase precum platină, aur și paladiu. Un gram de platină costă aproximativ 160 de lei, iar un gram de paladiu se vinde cu aproximativ 290 de lei. Cei care se așteaptă ca aceste metale să fie ”culese” pur și simplu din interiorul catalizatorului vor avea o surpriză. Asta pentru că ele se găsesc în cantități foarte mici. Ele pot fi extrase doar cu ajutorul unor procedee chimice complexe, pentru care sunt necesare substanțe care nu se găsesc foarte ușor.

Un youtuber a vrut să ne arate ce se găsește în interiorul unui catalizator, așa că l-a pus pe menghină și l-a tăiat cu flexul.

Ce se află, de fapt, în interiorul unui catalizator?

Înăuntrul catalizatorului se află o structura de tip fagure, care conține diverși catalizatori chimici. Aceștia sunt compuși din metale rare aflate în cantități mici.

Intră în GALERIA FOTO

Există diferite tipuri de catalizatoare

Unele convertoare catalitice au un strat activ din platina, rodiu și paladiu, iar în interiorul lor au loc mai multe transformări chimice.

Durata de viață a convertorului catalitic poate varia. Deteriorările mecanice cum ar fi loviturile sau șocurile la carcasă îl pot distruge. De asemenea, calitatea combustibilul poate determina reacții adverse din partea convertorului catalitic, ceea ce îi va reduce durata de viață.

Problemele la această componentă poate fi semnalată de cele mai multe ori prin aprinderea în tabloul de bord al mașinii a martorului check engine.

VIDEO

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Captură foto: Practical Enthusiast - YouTube


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide