ITP 2021. Ce se întâmplă cu Inspecția Tehnică Periodică anul acesta

Autor: George Cristea 22 ian. 2021 Știri auto

Inspecția Tehnică Periodică (ITP) reprezintă un set de teste și verificări obligatorii pe care fiecare mașină înmatriculată în România trebuie să le efectueze periodic. Legislația rutieră s-a schimbat, astfel că și regulile ITP au suferit modificări în 2021. Iată ce se întâmplă cu Inspecția Tehnică Periodică anul acesta.

Intră în Galeria FOTO

Scopul ITP îl reprezintă verificarea stării tehnice a mașinilor, care trebuie să respecte prevederile legislației rutiere. Prin această inspecție tehnică, autoritățile vor să se asigure că mașinile care circulă pe drumurile publice din România sunt sigure din punct de vedere tehnic.

În funcție de vechimea mașinii, frecvența la care se face ITP diferă: mașinile noi fac primul ITP la trei ani de la prima înmatriculare, în timp ce mașinile mai vechi de 12 ani fac verificarea ITP anual. Între aceste intervale avem mașinile care sunt mai vechi de trei ani și mai noi de 12 ani, care fac verificarea ITP la fiecare doi ani. Aceste intervale sunt valabile pentru autoturismele de uz personal.

Autovehiculele destinate transportului de persoane care au, în afara locului conducătorului, mai mult de opt locuri pe scaune, cele folosite ca taxi sau pentru închiriere, precum și cele pentru școala auto care au, în afara locului conducătorului, mai mult de opt locuri trebuie să treacă ITP-ul la șase luni. În cazul unei mașini noi, prima Inspecție Tehnică Periodică se face la un an de la prima înmatriculare.

ITP expirat 2021: Ce se întâmplă dacă ești prins fără ITP valabil?

Legislația a devenit mult mai aspră cu cei  care sunt prinși circulând cu ITP expirat. Șoferii prinși în trafic cu autoturisme cu ITP expirat vor fi amendați, se vor confisca plăcuțele cu numerele de înmatriculare, iar mașinile nu vor mai putea fi deplasate decât împinse sau pe platformă. Mai mult, pentru ca suspendarea înmatriculării să înceteze, inspecția tehnică periodică trebuie făcută neapărat la RAR, nu la orice stație ITP.

În plus, conducerea unui autovehicul fără ITP valabil echivalează cu conducerea unui autovehicul neînmatriculat, cu toate consecințele penale care decurg din acest lucru. În acest caz, șoferul este amendat atât pentru conducerea cu ITP expirat, cât și pentru conducerea cu înmatricularea suspendată. Prin urmare, în cazul expirării ITP-ului, un șofer care folosește în continuare autoturismul riscă nu una, ci două amenzi cuprinse între 1.305 şi 2.900 de lei. Amenda cumulată este, astfel, cuprinsă între 2.610 şi 5.800 de lei.

Nu trebuie să mergi pe mâna celor de la stația ITP. Se întâmplă uneori ca, din neglijență, efectuarea ITP să nu fie menționată în baza de date a RAR. Cum această bază de date va fi consultată de polițiști atunci când te opresc, riști să primești o amendă chiar dacă ai făcut ITP. Pentru a preveni acest lucru, este recomandat să verifici menționarea ITP în baza de date a RAR. În cazul în care nu regăsești mașina acolo, va trebui să depui o sesizare la RAR pentru corectarea informațiilor.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide