Jaguar Land Rover lucrează la o versiune alimentată cu hidrogen a modelului Defender

Autor: Marius Vișan 15 iun. 2021 Știri auto

Jaguar Land Rover lucrează la o versiune concept a modelului Defender care folosește hidrogen ca și combustibil.

Denumit Project Zeus, producătorul auto britanic va începe testarea vehiculului anul acesta și a primit finanțare de la guvernul britanic pentru ca acest lucru să se întâmple. De asemenea, JLR a colaborat cu parteneri și furnizori precum Delta Motorsport, AVL și Marelli Automotive Systems.

Jaguar Land Rover se referă în mod specific la acest vehicul ca la un concept și nu a sugerat că intenționează să facă un Defender de serie care să funcționeze pe hidrogen. Cu toate acestea, compania britanică este de părere că până în 2030 ar putea exista 10 milioane de vehicule cu hidrogen și peste 10.000 de stații de alimentare.

Testarea modelului Defender care folosește hidrogen ca și combustibil va avea loc în Marea Britanie. Testul va include verificarea capacitățile off-road ale vehiculului și consumul de combustibil al acestuia.

Mai mulți constructori auto experimentează motoare cu hidrogen

Toyota dezvoltă un motor cu combustie alimentat cu hidrogen. Un prototip a luat  startul într-o cursă de anduranță de 24 de ore din Japonia la sfârșitul lunii mai.

Mai mulți constructori experimentează cu arderea directă a hidrogenului în motoare cu combustie internă. Controlarea procesului de ardere este însă dificilă, iar aceasta nu este chiar 100% curată. Asta deoarece aerul conține azot, iar arderea directă înseamnă eliminarea de oxizi de azot (NOx), o problemă pe care o au și motoarele termice actuale.

Toyota este unul dintre constructorii care experimentează arderea directă a hidrogenului. Producătorul japonez a participat cu o Corolla Sport modificată la cursa de 24 de ore din Super Taikyu Series. Sub capota mașinii a fost montat o versiune modificată a motorului lui GR Yaris, adaptat pentru a funcționa pe hidrogen. Motorul nu produce bioxid de carbon dar, cum spuneam emisiile nu sunt zero decât dacă ar funcționa pe oxigen pur.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Land Rover


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide