La ce vârstă poți obține permis pentru camion și autobuz. Cât costă școala de șoferi pentru categoria C și D

Autor: Radu Țuțulan 15 apr. 2024 Știri auto
La ce vârstă poți obține permis pentru camion și autobuz. Cât costă școala de șoferi pentru categoria C și D

Pentru a conduce un vehicul de mare tonaj sau de transport persoane, trebuie să ai permis de conducere Categoria C sau D. Iată cât costă școala de șoferi pentru camion și autobuz și cum poți obține permis de profesionist.

Pentru a obține un permis auto de profesionist în România, trebuie să îndeplinești mai multe obligații.

De asemenea, sunt obligatorii mai multe acte, ce trebuie prezentate înainte de a începe cursurile de pregătire practică și teoretică.

La ce vârstă poți obține permis pentru camion și autobuz

Una dintre principalele obligații, pentru a obține permis pentru camion și autobuz este vârsta.

Pentru a obține un permis Categoria C, dedicat vehiculelor de mare tonaj (peste 3.500 kg), candidații trebuie să aibă vârsta de 18 de ani și să dețină permis Categoria B valabil.

Iar cei care vor să dobândească permis Categoria D, pentru vehicule de transport persoane, trebuie să aibă vârsta de 21 de ani. Și, de asemenea, să dețină permis Categoria B.

Cum obții permis de conducere Categoria C sau D?

Pentru a obține permisul de conducere Categoria C sau D, trebuie să finalizezi cursurile specifice la o școală de șoferi autorizată.

Pregatirea practică pentru a obține permis Categoria C, în cazul celor care au permis auto de mai puțin de un an este de 36 de ore. Iar cei care au carnet de conducere de mai mult de 12 luni, sunt obligați să facă doar 30 de ore de conducere practică au unui vehicul de mare tonaj.

Pregătirea pentru permis Categoria D include 50 de ore în cazul în care candidatul deține doar Categoria B de permis. Cei care dețin și Categoria C vor face doar 25 ore de pregătire practică, dacă dețin această categorie de mai puțin de 1 an. Altfel, vor fi de ajuns 20 de ore de conducere a unui autobuz.

La finalizarea cursurilor de pregătire practică și teoretică, candidații trebuie să se prezinte la Direcția Permise Auto din localitatea unde au domiciliul sau rezidența, pentru a depune dosarul în vederea examinării.

Dacă dosarul e complet și conține toate documentele necesare, candidatu va fi programat la examenul teoretic.

Acesta presupune oferirea a cel puțin 22 de răspunsuri corecte dintr-un total de 30 de întrebări tip grilă.

Candidații care promovează examenul teoretic, se pot programa pentru testarea practică. Ceea ce înseamnă să conducă efectiv un camion sau un autobuz, în funcție de categoria vizată.

Un polițist examinator se va afla alături de cursant si va evalua modul în care e condus vehiculul. Iar dacă va considera că acesta a condus corect și regulamentar, îl va declara „ADMIS”.

Acte necesare pentru permisul auto Categoria C și D

În momentul în care te înscrii la o școală auto, trebuie să întocmești un dosar cu documente obligatorii.

Aceste acte sunt necesare pentru a putea urma cursurile unei școli auto:

  • Cartea de identitate;
  • Copie permis de conducere categoria B;
  • Cazierul judiciar;
  • Adeverință de la medicul de familie cu mențiunea „Apt pentru școala de șoferi”;
  • Avizul psihologic – se obține la orice cabinet individual autorizat de Colegiul Psihologilor din România;
  • Fișa medicală permis auto – se eliberează, în urma unor serii de consultații efectuate la o unitate medicală acreditată pentru eliberarea acestui tip de fișă pentru permisul auto, autorizată de Direcția de Sănătate Publică.

În lipsa oricărui document, inclusiv a avizului medical sau psihologic, conducătorii auto nu pot urma cursurile în vederea obținerii unui permis de conducere Categoria C sau D.

Cât costă școala de șoferi pentru categoria C și D

Școala de șoferi în vederea obținerii unui permis Categoria C costă, în general, de la 3.000 de lei în sus.

În cazul conducătorilor auto care au mai puțin de un an de experiență, costul este, de obicei, cu 300-400 de lei mai mare.

Pentru a obține Categoria C și CE (remorcă), costul de școlarizare crește cu aproximativ 500-1.000 de lei.

Școala de șoferi pentru Categoria D costă, de asemenea, de la aproximativ 3.000 de lei în sus. Dar, cei care dețin Categoria C, vor plăti cu 300-500 de lei mai puțin.

La aceste costuri se mai adaugă taxa de folosire a vehiculului pentru examinare, de 300-500 de lei.

Diferă foarte mult aceste costuri în funcție de școala aleasă și de numărul de ore de pregătire efectuate.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide