Senatul României a adoptat modificarea legii. Permisul auto va fi valabil doar 2 ani pentru unii șoferi

Autor: Radu Țuțulan 28 feb. 2024 Știri auto
Senatul României a adoptat modificarea legii. Permisul auto va fi valabil doar 2 ani pentru unii șoferi

Senatul României a adoptat modificarea legii circulației. Conform proiectului, permisul auto va fi valabil doar 2 ani pentru o anumită categorie de șoferi.

O inițiativă legislativă de modificare a legii circulației a fost adoptată recent de Senatul României.

Proiectul de lege prevede reducerea valabilității permisului auto pentru mai multe categorii de șoferi din România.

Permisul auto va fi valabil doar 2 ani pentru unii șoferi

În prezent, valabilitatea permisului auto este de 10 ani, în România, pentru toți șoferii.

Dar, Senatul României a propus ca pentru anumite categorii de conducători auto acest termen să fie redus.

Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere de toate categoriile deținute de persoane cu vârsta de 80 de ani şi peste această vârstă este de 2 ani”, se precizează în legea adoptată de Senat.

De asemenea, va fi redusă valabilitatea permiselor și pentru cei trecuți de 70 de ani.

Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE, deţinute de persoane cu vârsta de 70 de ani şi peste această vârstă este de 5 ani”, se stabilește prin noua lege.

Permisul auto va fi valabil 15 ani

În schimb, senatorii au hotărât ca valabilitatea permisului auto să fie majorată la 15 pentru restul șoferilor.

Astfel, odată obținut, dreptul de a conduce un autovehicul va fi valabil „15 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE”.

Însă, aceste modificări nu se aplică pentru cei care dețin deja un carnet de conducere. Astfel, permisele auto eliberate înaintea publicării prezentei legi în Monitorul îşi păstrează valabilitatea înscrisă pe acestea.

Deocamdată, legea urmează să fie analizată și de Camera Deputaților, care este forul decizional. Dacă va fi adoptată, va ajunge la Președintele României, pentru promulgare. Și abia apoi va putea fi publicată în Monitorul Oficial.

Europa propune schimbarea valabilității permisului auto

La nivelul UE se discută o serie de schimbări în domeniul legislației rutiere. De exemplu, una dintre propunerile Comisiei Europene este ca valabilitatea permisului auto să fie de 15 ani, la fel ca în cazul propunerii adoptate de Senatul României.

O altă modificare este vârsta până la care un șofer primește valabilitate deplină a permisului de conducere.

Comisia a propus ca testele de stabilire a aptitudinii de a conduce să fie introduse cu o frecvență, după vârsta de 70 de ani. De exemplu, dacă se poate impune un control medical sau un chestionar de autoevaluare. Scopul este de a reduce numărul de șoferi care nu sunt apți să conducă și de creștere a siguranței rutiere”, se arată în propunerea Comisiei Europene de modificare a legislației rutiere.

Practic, după vârsta de 70 de ani, valabilitatea permisului va fie de doar 1 an, conform proiectului. Apoi, pentru a-l reînnoi, posesorul va trebui să efectueze o serie de controale medicale.

Dacă propunerea Comisiei Europene va fi adoptată, atunci România va avea 4 ani la dispoziție să implementeze noile reguli. Iar din acel moment, după vârsta de 70 de ani, șoferii vor fi nevoiți să facă anual aceste testări medicale.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide