Land Rover a dezvăluit noua generație Range Rover Sport. Versiunea electrică va sosi în 2024 (cu video)

Autor: Mihai Morcovescu 11 mai 2022 Știri auto

Producătorul britanic de automobile Land Rover a lansat cea de-a treia generație a SUV-ului de lux Range Rover Sport. Rivalul lui Porsche Cayenne va primi o versiune complet electrică în 2024, devenind primul model cu emisii zero din istoria mărcii.

Noul Range Rover Sport oferă până la 530 CP

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

Noul Range Rover și-a făcut debutul în toamna anului trecut. Acum brandul din Gaydon a lansat și versiunea de performanță Sport. Ajuns la cea de-a treia iterație, SUV-ul britanic este cel performant și mai avansat din punct de vedere tehnologic model de până acum.

Noul Range Rover Sport este oferit încă de la lansare cu o gamă de motorizări pe benzină și diesel cu 6 cilindri în linie și sistem micro-hibrid. De asemenea, clienții vor putea comanda și variante plug-in hybrid. Începând cu 2024, SUV-ul va oferi și o versiune 100% electrică.

Astfel, modelul P400 folosește motorul de 3,0 litri, care livrează 400 CP și 550 Nm de cuplu. Din ofertă face parte și un V8 twin-turbo de 4,4 litri de proveniență BMW, care dezvoltă 530 CP și 750 Nm.

Pentru fanii diesel, britanicii au pregătit un propulsor de 3,0 litri. Acesta este disponibil în două variante: D300, care oferă 300 CP și 650 Nm, și D350, care produce 350 CP și 700 Nm.

Versiunile plug-in hybrid se încarcă în doar 40 de minute

Vor exista două versiuni plug-in hybrid, care au la bază un benzinar de 3,0 litri și o baterie cu o capacitate de 38,2 kWh. Pe modelul P440e ansamblul va dezvolta 440 CP și 620 Nm, iar autonomia în regim electric va fi de 114 kilometri în ciclu WLTP. Cel de-al doilea hibrid plug-in, P510e, livrează 510 CP și 700 Nm de cuplu, iar autonomia electrică va fi de 113 kilometri.

Bateria va putea fi încărcată la stații „fast charge” de până la 50 kW. Repriza de încărcare până la 80% se va realiza în doar 40 de minute. Indiferent de motorizare, transmisia va fi automată ZF cu 8 trepte și cu sistem de tracțiune integrală.

Din punct de vedere tehnic trebuie amintită suspensia revizuită, direcția integrală oferită standard pe nivelurile de echipare superioare. În plus, SUV-ul dispune de bare anti-ruliu controlate electronic. Nu în ultimul rând, noul model este echipat cu sistemul Stormer Handling Pack, care include funcția Dynamic Response Pro.

Șase modele electrice în următorii patru ani

Din punct de vedere estetic, noul Range Rover Sport a suferit o serie de modificări minore comparativ cu modelul anterior. Astfel, mașina preia detalii stilistice de la fratele său mai mare, dar și de la modelul Evoque.

Asta înseamnă un set de faruri LED înguste, mânere retractabile pentru portiere și stopuri integrate într-un ornament de culoare neagră care se întinde sub lunetă pe toată lățimea spatelui.

Noua generație Range Rover Sport este cosntruită pe aceeași arhitectură MLA-Flex a celor de la Land Rover. Platforma este concepută și pentru a „găzdui” modele electrice, PHEV și mild-hybrid. De altfel, compania și-a propus să lanseze șase modele cu emisii zero în următorii patru ani.

Din punct de vedere al gabaritului, ampatamentul este cu 54 mm mai mare, distanța dintre roți fiind acum de 2.977 mm. Asta se traduce printr-un spațiu mai mare la interior pentru pasageri.

Cât costă noul Range Rover Sport?

De asemenea, în cabina noului Range Rover Sport clienții vor găsi scaune reglabile electric pe 22 de direcții, cu funcție de masaj. În același timp, există un sistem avansat de purificare a aerului, un instrumentar de bord digital de 13,7 inch și un display central de 13,1 inch pentru sistemul multimedia Pivi Pro cu Amazon Alexa.

Opțional estre disponibil un sistem audio profesional cu 29 de difuzoare și o putere maximă de ieșire de 1.430 W. Mașina oferă un „cruise-control” dedicat exclusiv conducerii în regim off-road, precum și așa-numitul mod „Wade”. Acesta permite traversarea vadurilor cu apă cu o adâncime de 0,9 metri.

Noul Range Rover Sport poate fi deja comandat în Marea Britanie. Prețul de pornire este de 79.125 de lire sterline (circa 92.500 de euro).

Sursa: Land Rover

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Land Rover


Mihai Morcovescu
Mihai Morcovescu
Sunt ziarist cu o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă și auto din România, atât în print, cât și în online. Am scris de-a lungul timpului la Agerpres, Sport XXI, Jurnalul Național, Gazeta Sporturilor, ProSport, Autocar, AutoMotorsiSport.ro, Auto.ro, etc. De asemenea, am făcut ... citește mai mult

Comentarii
Inchide