L&K Voiturette A – Cum arăta prima mașină construită de Skoda?

Autor: Elena Luchian 05 aug. 2020 Știri auto

Skoda aniversează 125 de ani de existență prezentând prima mașină construită la Mlada Boleslav. Este vorba despre L&K Voiturette A.

GALERIE FOTO

L&K Voiturette A, în traducere “Mica trăsură”, era prima mașină produsă de Laurin & Klement, compania care construise, până în acel moment, începând cu 1895, biciclete și motociclete. Era toamna anului 1905 când cei doi fondatori ai companiei care avea să devină Skoda Auto, Vaclav Laurin și Vaclav Klement, s-au hotărât să facă pasul cel mare.

Automobilul avea două locuri, volan și jante din lemn și un spațiu de depozitare acoperit. Motorul său de 1.005 cm3 dezvolta 7 cai putere și făcea mașina să atingă o viteză maximă de 40 km/h. 465 de kilograme cântărea Voiturette A.

Cât costa L&K Voiturette A, prima Skoda din istorie?

44 de astfel de unități au văzut lumina zilei la uzina din Mlada Boleslav în perioada 1905-1907. 3.600 de coroane plăteau, la acea vreme, cei care își doreau un Voiturette A. Era un preț accesibil la acea vreme, un aspect care i-a asigurat succesul. La acea vreme, un muncitor câștiga două coroane pe zi. Carburantul se măsura atunci la kilogram. Astfel, un kilogram de combustibil costa 0,66 coroane, iar Voiturette A avea nevoie de aproximativ patru kilograme la 100 de kilometri parcurși.

Clienții puteau comanda contra cost sistem de iluminare și acoperiș. Modelul a fost disponibil cu o caroserie vopsită în roșu, în verde, în albastru sau în alb.

Citește și:

L&K Voiturette A a fost omologat pentru circulația pe drumurile publice abia în ianuarie 1906. În primavera aceluiași an, a fost prezentată la Salonul Auto de la Praga. A fost primul pas pentru Laurin & Klement, care a devenit rapid cel mai important producător auto din spațiul austro-ungar. În 1908, peste 90% dintre mașinile noi din acest segment erau produse la Mlada Boleslav.

Vehiculul din imagini este unul dintre cele cinci exemplare originale care au supraviețuit în acești 125 de ani. Modelul îi aparține unui colecționar ceh. Un alt L&K Voiturette A este expus la Muzeul Skoda din Mlada Boleslav.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Skoda



Comentarii
Inchide